Kinderen worden bij religieuze vervolging in niets ontzien

0
151

Bij religieuze vervolging van jongeren en kinderen wordt fysiek geweld en seksueel misbruik niet geschuwd. Die vervolging is hard, isolerend en schaadt hun identiteitsvorming.

Volgens het rapport van Open Doors A Generation at Risk: Children & Youth Report 2022 is vervolging van kinderen vaak een manier om hun ouders te straffen. En dus niet zozeer een rechtstreeks gevolg van hun persoonlijke geloofskeuze. Vooral als hun ouders kerkleiders zijn, bekeerlingen maken of deel uitmaken van een gemarginaliseerde groep, lopen kinderen meer kans persoonlijk aangevallen te worden.

Kindertijd en tienerjaren bieden geen bescherming tegen religieuze vervolging, zegt Rachel Morley, onderzoeker bij Open Doors. “Kinderen en jongeren komen in aanraking met zware vervolging die hen isoleert in een vormende periode van hun leven.”

Volgens Morley kan vervolging van kinderen vele vormen aannemen. In sommige gevallen worden kinderen gescheiden van hun ouders op het moment dat die zich bekeren. In andere gevallen ervaren kinderen discriminatie van leraren: ze worden opzettelijk  benadeeld.

In extremere gevallen maken kinderen fysiek of seksueel geweld mee. Uit het rapport blijkt dat christelijke meisjes doelbewust seksueel misbruikt worden in 22 procent van de landen waar vervolging voorkomt. Dit om of hen of hun ouders te straffen of ze tot inkeer te brengen, ze gedwongen te bekeren of uit te huwelijken.

Open Doors-dag
Het thema van vervolgde kinderen staat centraal op de Open Doors-dag op zaterdag 8 oktober in de Midden Nederland Hallen te Barneveld. Dit jaar spreken Laura (gefingeerde naam, 22) uit Colombia en Rafif (12) uit Irak over hun ervaring met vervolging.

Foto: Pixabay/WikiImages