De Pakistaanse christin Asia Bibi werd in 2010 veroordeeld tot de dood door ophanging, nadat collega’s haar hadden beschuldigd van belediging van de profeet Mohammed (blasfemie). De moeder van vijf kinderen wacht nu al jaren in de dodencel. Het gerechtshof van Lahore bevestigde op 16 oktober 2014 deze straf. Na jarenlang getreuzel en vertraging door allerlei juridische steekspelletjes zou het beroep van Asia Bibi op 13 oktober 2016 voor het Pakistaanse Hooggerechtshof komen. De hoogste rechter in Pakistan deed echter ook toen geen uitspraak.
De officiële reden voor dat nieuwe uitstel was dat één van de drie rechters zich ter plekke heeft afgemeld omdat hij eerder rechter in de zaak Mumraz Qadri is geweest. Qadri was de lijfwacht die Salman Taseer, de gouverneur van de Punjab die Asia in haar cel heeft bezocht, in januari 2011 vermoordde. De rechter vond beide zaken te nauw met elkaar verbonden. Vermoed wordt dat bij zijn besluit meespeelde, dat toen de zaak op 13 oktober jl. begon, er in de rechtszaal tientallen moslimextremisten en hun leiders op de voorste banken zaten. Zij zouden hebben geroepen de rechters en hun families weten te vinden.
Er is in oktober 2016 geen datum bekendgemaakt voor een nieuwe zitting van het Hooggerechtshof. In de brief aan de President van Pakistan verzoeken Van Dalen en Kamall President Mamnoon Hussain, spoedig een nieuwe rechter te benoemen opdat het Hooggerechtshof een nieuwe zitting over de zaak kan houden.
Van Dalen heeft, samen met 2 andere Europarlementariërs, in november 2015 de familie van Asia Bibi ontmoet in Pakistan, Lahore. Ook heeft hij bemiddeld zodat nu de Europese Unie via een lokale organisatie een deel van de advocaatkosten van Asia Bibi vergoedt.
Een kopie van hun brief hebben Van Dalen en Kamall ook aan de Ambassadeur van de Europese Unie in Pakistan, dhr. Cautain, gestuurd. Daardoor kan de EU Ambassadeur in een direct gesprek met de President hem de brief overhandigen en toelichten.
Ten slotte roept Van Dalen iedereen op te blijven bidden voor Asia Bibi. “Voor haar vrijlating, maar ook voor haar huidige situatie in die cel in Pakistan.”