Bidden voor gevangen Chinese christenen

0
311
Christelijke activisten voor mensenrechten dringen volgens persbureau BosNewsLife aan op gebeden voor ongeveer honderd Chinese gelovigen in de gevangenis, onder wie de bekende evangelische voorganger Wang Yi. Hij was het openlijk niet eens met communistische regime dat burgers dwong tot behandeling president Xi Jinping als een god.

Wang Yi, zijn vrouw Jiang Rong en andere leden van de Early Rain Covenant Church werden 9 december gearresteerd in de stad Chengdu in de Chinese deelstaat Sichuan. Dat gebeurde nadat de Wang Yi publiekelijk vroeg waarom Chinezen in de opdracht van de regering de president als Ceasar moesten aanbidden.

Manifest
De voorganger schreef in een manifest dat de ideologie ‘moreel onverenigbaar is met het christelijk geloof en met de opvatting van allen die de vrijheid van de geest en het denken’ aanhangen. Vorig jaar heeft China ingestemd met de afschaffing van de termijnlimiet van twee presidenten, waardoor Xi Jinping levenslang aan de macht kan blijven.

Pastor Wang veroordeelde ook de Chinese Communistische Partij en drong er bij christenen op aan burgerlijke ongehoorzaamheid te plegen en de politie ertoe aan te zetten zijn huis te bezetten tijdens het harde optreden van december. Kennelijk voorzag hij zijn detentie en schreef hij in september een afzonderlijke open brief getiteld ‘Mijn verklaring over gelovige ongehoorzaamheid’. Hij vroeg zijn gemeente zijn beweringen te publiceren als hij langer dan 48 uur zou worden vastgehouden.

Geloof behouden
In de brief waarschuwt dominee Wang de autoriteiten dat hij zijn geloof in Jezus Christus behoudt en de Koning der koningen als zijn echte Leider ziet. “Scheid me af van mijn vrouw en kinderen, verwoest mijn reputatie, vernietig mijn leven en mijn familie – de autoriteiten zijn in staat al deze dingen te doen, maar niemand in deze wereld kan me dwingen mijn geloof op te geven, niemand kan  mijn leven veranderen en niemand kan me uit de dood opwekken,” schreef dominee Wang.

“Jezus is de Christus, de Zoon van de eeuwige, levende God, Die stierf voor zondaars en kwam tot leven voor ons, is mijn Koning en de Koning van de hele aarde gisteren, vandaag en voor eeuwig. Ik ben Zijn dienaar en daarom ben ik in de gevangenis beland. Ik zal hen die zich tegen God verzetten zachtmoedig benaderen.”

Hij drong er bij de ‘respectabele officieren’ van China op aan “te stoppen met het begaan van het kwaad” en het oordeel van Christus te vermijden.

Ondermijning
De autoriteiten hebben bevestigd dat de voorganger andere kerkleden vast zitten op beschuldiging van ‘het aanzetten tot ondermijning van de staatsmacht’. Pastor Wang Yi heeft sindsdien ontkend dat hij de regering probeerde omver te werpen, maar eiste het recht vrijuit te aanbidden.

Barnabas Fonds, een liefdadigheidsinstelling die vervolgde christenen steunt, drong er bij christenen op aan te bidden voor de gevangen gelovigen. “Prijs de Heer Jezus Christus, voor het geloof en de moed van dominee Wang Yi en zijn bereidheid te lijden voor Christus Naam.” Het gebed, verkregen door BosNewsLife, vraagt ook Gods om steun van Zijn Geest voor zijn vrouw Jiang Rong, en alle leden van zijn kerk, die nu gevangen zitten.

Vrede
Barnabas Fonds zei dat het essentieel is te bidden voor Gods vrede die de wereld niet kan geven. “We bidden ook dat de levende God de harten van de Chinese autoriteiten zal raken, waardoor ze zullen beseffen dat christenen harmonie, medeleven en liefde brengen in de samenleving.”

Wang Yi wordt gezien als een prominente voorganger in China en een van de 50 meest invloedrijke openbare intellectuelen in dat land werd vermeld door People Weekly. Naar verluidt had hij in 2006 een ontmoeting met de Amerikaanse president George W. Bush in het Witte Huis om de religieuze vrijheid in China te bespreken. De predikant keerde in 2008 terug naar Washington om de conferentie voor wereldwijde rechten van christenen bij te wonen, waar hij een prijs kreeg voor zijn bijdrage aan het bevorderen van religieuze vrijheid.

Groei aantal christenen
Zijn detentie en die van andere christenen komen voort uit voortdurende bezorgdheid binnen de Communistische Partij van China over het groeiend aantal toegewijde christenen in het communistische land. Het regime ziet dat als een bedreiging voor de macht.  Sommige communistische functionarissen hebben gesuggereerd dat er misschien minstens 130 miljoen christenen in China (met een bevolking van 1,4 miljard inwoners) zijn. Maar de overheid komt met zo laag mogelijke cijfers. Christelijke organisaties noemen veel hogere aantallen, maar de omvang van Christus’ gemeente blijft onduidelijk en groeit.

Bron:  BosNewsLife