Celstraf voor drie Iraanse christenen

0
191
Een Iraanse rechtbank heeft twee mannen tot acht jaar en een vrouw tot een jaar celstraf veroordeeld wegens het ondermijnen van de veiligheid van de Islamitische staat. Allen zijn christenen en horen bij een evangelische denominatie en huiskerken beweging.

Suroush Saraie en Eskandar Rezaie van de Kerk van Iran kregen elk zeven jaar voor het creëren van een organisatie die de nationale veiligheid bedreigt, plus een jaar voor tegen de staat gerichte propaganda. Dat meldt christelijk persbureau BosNewsLife, partner van Uitdaging.

De christin Zahra Norouzi Kashkouli werd veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf omdat zij lid zou zijn van een organisatie die tegen het systeem van de staat ingaat. Alle drie gaan zij tegen de uitspraak in beroep.
Volgens de organisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW) zijn de in haar ogen onrechtvaardige straffen weer een voorbeeld van onheuse behandeling van Iraanse christenen en de criminalisering van hun geloof.
Directeur Mervyn Thomas van CSW vindt dat de veroordelingen moeten worden vernietigd en de Iraanse overheid moet stoppen met het belasteren van godsdienstige minderheden. Zijn organisatie heeft er bij de EU, het Verenigd Koninkrijk en de VS op aan gedrongen de vrijheid van Godsdienst en geloof en andere mensenrechten central te stellen in de dialoog met de Iraanse regering.

Saraie en Rezaien werden al gearresteerd in oktober 2012, met vijf andere christenen, tijdens een bidstond. Zij werden beschuldigd van handelingen tegen de nationale veiligheid en propaganda tegen de rechtsorde. Saraie kreeg daarvoor in juli 2013 een celstraf van 2,5 jaar. Rezaie werd in juli 2015 tot een jaar veroordeeld. In november van dat jaar werden beiden vrij gelaten, maar in juli vorig jaar weer opgepakt en terug gebracht naar de Adelabad gevangenis op basis van nieuwe beschuldigingen. Na een borgtocht van  95.000 en 140.000 dollar werden zij enkele maanden laten vrij gelaten. Niet duidelijk is op dit moment of zij hun beroep tegen de jongste straf buiten de gevangenis mogen afwachten.