Chinese kerkleider tot 2,5 jaar veroordeeld

0
182
De Chinese kerkleider Yang Hua, die eind 2015 werd gearresteerd is door een rechtbank tot 2,5 jaar celstraf veroordeeld wegens het onthullen van staatsgeheimen. Hij werd aangehouden bij een inval in zijn Huoshi Kerk, toen hij de politie ervan trachtte te weerhouden de harde schijf van een computer in beslag te nemen. Dat meldt de organisatie ChinaAid, die contacten met de gemeente heeft.

Volgens christenen werd hij vastgehouden wegens tegenwerking van het recht en het verzamelen van mensen om de maatschappelijke orde te verstoren. In de gevangenis zou hij zijn gemarteld. Maar ondanks verzoeken van zijn advocaten kwam er geen duidelijke aanklacht tegen hem. “Dit is niet anders dan pure barbaarse vervolging van religie”, zegt Bob Fu, voormalig huiskerkpastor en nu voorzitter van ChinaAid. “Wij vragen Obama en de tot president gekozen Donald Trump deze onmenselijke handelwijze ondubbelzinnig te veroordelen.”

Beschuldigingen die verband houden met staatsgeheimen worden dikwijls gebruikt tegen activisten en dissidenten. Volgens gemeenteleden past de detentie in het streven van de autoriteiten de kerk te dwingen zich aan te sluiten bij de door de staat toegestane en geregistreerde ‘Drie Zelf Beweging’ of de kerk te sluiten.

In september meldde de advocaat van Yang Hua’s dat hij een in ernstige mate een zwakke gezondheid had, als gevolg van gebrek aan medische behandeling in de gevangenis. Zijn Levende Steen Gemeente, een niet geregistreerde geloofsgemeenschap met 700 leden, krijgt steeds meer te maken met tegenmaatregelen van de autoriteiten, zegt Christian Solidarity Worldwide (CSW). In november 2015 werd de kerk van illegaal gebruik van een gebouw beschuldigd en beboet.