Christelijke asielkrijgers nu in Praag

0
181
Tien van de 153 Iraakse christenen aan wie asiel werd aangeboden door Tsjechië zijn volgens de regering nu aangekomen in hoofdstad Praag. Zij landden zondag op de luchthaven bij de stad. Dat meldt christelijk nieuwsagentschap BosNewsLife, partner van Uitdaging.

De Tsjechische regering zegt het asielverzoek van de 153 te hebben ingewilligd, omdat zij werden bedreigd door agressieve islamieten vaan IS. De eerste groep is naar een hotel gebracht, waar die enkele maanden zal verblijven.
De asielzoekers komen uit de buurt van Mosul in Irak. In december vorig jaar bood buurland Slovenië 149 christenen asiel aan, die in dezelfde problematische regio woonden.

Zij werden getransporteerd op kosten van een aan de Amerikaanse radio- en tv-persoonlijkheid Glenn Beck gelieerd fonds. Hij sprak over de operatie tot redding van christenen, die volgens hem tot de doelgroep van IS behoorden. Hij zei twaalf miljoen dollar te hebben ingezameld voor de emigratie.

De aankomst van de christenen in beide landen valt samen men toenemende spanningen tussen de EU en diverse Oost-Europese staten over de verdeling van 160.000 vluchtelingen over alle aangesloten landen. Slowakije en Hongarije beide voornamelijk katholiek, hebben zich tegen dat plan gekeerd.

De Hongaarse rooms katholieke kerk heeft evenwel aangeboden duizend christen vluchtelingen uit Syrië op te nemen.