Christen leiders: aanslag in Pakistan afschuwelijk

0
216
Christelijke leiders in Pakistan hebben hun afschuw uitgesproken over een islamitische zelfmoordaanslag in de zuidwestelijke stad Quetta, waarbij maandag minstens 70 doden en 120 gewonden vielen. De regionale tak Khorasan van IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag geclaimd, maar ook een terroristische splintergroep van de Pakistaanse militante islamieten deed dat.

Christenen vertelden christelijk nieuwsagentschap BosNewsLife, partner van Uitdaging, dat de explosie plaatsvond bij de spoedeisende hulp ingang van een ziekenhuis, waar zich het lichaam van de bekende advocaat Bilal Anwar Kasi bevond, die eerder op de dag was gedood. Rouwende collega’s en vrienden hadden zich daar verzameld om te demonstreren tegen de moord, die deel uitmaakt van islamitisch extremisme in het land. Kasi werd op weg naar zijn kantoor beschoten en stierf later aan zijn verwondingen. Een zelfmoordenaar verscheen met een bomgordel bij de bij het ziekenhuis verzamelde advocaten, journalisten en andere burgers.

Volgens christenen kwam het bloedbad vijf maanden na de aanslag in maart door dezelfde organisatie van militante moslims, die vooral christenen op het oog hebben. De politicus Asiya Nasir, een christen uit Quetta zegt de ontploffing bij het ziekenhuis zwaar te veroordelen. “Moge God de gezinnen vertroosten van degenen die hun leven verloren door deze gruwelijke aanval.”

Pakistans premier Nawaz Sharif en legeraanvoerder general Raheel Sharif zijn naar Quetta gevlogen om de slachtoffers in het ziekenhuis te bezoeken. Ook Sharif veroordeelt de aanval en sprak zijn treurnis uit over de verloren levens. Hij zegt een speciale veiligheidsmeeting bijeen te roepen in verband met de gebeurtenis. Een de federale minister voor mensenrechten Kamran Michael noemt het vermoorden van de advocaat en het bomincident misdadige gruwelijke daden, gepleegd door anti-Pakistan krachten die gestopt moeten worden. Volgens hem is de bevolking eensgezind tegen de ‘gijzel van terrorisme’ en hebben alle gemeenschappen in het land al een hoge prijs betaald.

Intussen betwijfelen sommige critici of de regering wel voldoende heeft gedaan om het geweld te bestrijden. Mensenrechtenactivist Chowdhry heeft gewaarschuwd dat er een sterke inspectie van scholen ontbreekt, waardoor islamieten opleidingen kunnen vermengen met tot geweld leidende ideologieën en het rekruteren van extremisten.