Christenen Sudan wordt de mond gesnoerd

0
286
Christenen in Sudan mogen van de overheid niet spreken over hun vervolging en de daarmee onder meer gepaard gaande sloop van kerken.

Volgens voorzitter ds. Mubarak Hamad van de Sudanese Raad van Kerken worden geestelijke leiders steeds meer in het nauw gedreven. Hij zei tegen het radiostation Tamazuj in Sudan een tijdlang door de inlichtingendienst van het islamitische land te zijn gedwongen zich, evenals andere geestelijke leiders, dagelijks te melden. Dat kwam dan weer omdat hij op een persconferentie waarin hij de overheid opriep gelovigen het slopen van kerken te stoppen.

Hij hoeft zich nu overigens niet meer dagelijks bij de veiligheidsdienst NISS te melden, maar zei wel dat hij die sloop niet meer openbaar mag maken. Evenmin mag hij iets vertellen over de gevangenschap van twee christelijke leiders.

De Tsjechische zendeling Petr Jasek, die in Sudan was voor onderzoek naar vervolging van christenen, werd ook gearresteerd en tot 24 jaar cel veroordeeld, maar is intussen weer vrij gelaten.

Volgens de Sudanese regering zijn 25 te slopen kerken illegaal gebouwd, maar die spreken dat zelf tegen. De geloofsgemeenschappen zeggen op eigen grond te hebben gebouwd.