In januari presenteerde Open Doors de Ranglijst Christenvervolging 2016. Noord-Korea staat voor de 14e keer op de eerste plaats, gevolgd door Irak en Eritrea. Opnieuw is de druk op christenen wereldwijd toegenomen. In gebieden waar extremisme onder moslims, boeddhisten en hindoes toeneemt, hebben christenen het extra moeilijk.
Evenals vorig jaar concluderen de onderzoekers van Open Doors dat christenvervolging wereldwijd toeneemt. Een land moet steeds hoger scoren voor het op de Ranglijst Christenvervolging verschijnt. Directeur Ruud Kraan: “Een land als Sri Lanka valt dit jaar van de ranglijst af. Niet omdat het daar beter gaat met de christenen, maar omdat christenvervolging in andere landen simpelweg nog heviger is. Om dezelfde reden zijn sommige landen gezakt op de ranglijst terwijl hun score gelijk is gebleven of zelfs iets hoger is dan vorig jaar.” Open Doors registreerde 7.100 doden, 3.000 meer dan in 2014. Ook zijn er in 2015 meer dan 2.425 kerken beschadigd of vernietigd; twee keer zoveel als het jaar daarvoor. Kraan: “De werkelijke getallen liggen nog hoger, omdat het in sommige landen buitengewoon moeilijk is om incidenten te registreren. Denk aan Noord-Korea of Syrië.”
Bidden voor vervolgers
Dit jaar vestigt Open Doors extra aandacht op de vervolgers. Normaal klinkt altijd de gebedsoproep: bid voor christenen die vervolgd worden. Dat gebed blijft natuurlijk nog steeds belangrijk. Maar daarnaast is het goed om te denken aan dictators als Isaias Afewerki in Eritrea. Hij is al jaren aan de macht en zijn dictatoriale paranoia drukt een stevige stempel op de christenvervolging in dat land. Ook is het goed om te denken aan Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Onder zijn leiding zijn duizenden christenen al gevangengezet, gemarteld en vermoord.
In Efeziërs 6:12 staat: ‘Onze strijd is niet gericht tegen mensen maar tegen hemelse vorsten, de heersers en de machthebbers van de duisternis, tegen de kwade geesten in de hemelsferen.’ Het is dus de Satan die schuilgaat achter de gezichten van Afewerki en al-Baghdadi. Hij voert strijd tegen de christenen, zoals in 1 Petrus 5:8 staat: hij gaat rond als een brullende leeuw, op zoek naar wie hij kan verslinden.
Centrale regering
Verder laat de Ranglijst Christenvervolging zien dat in landen waar anarchie heerst en extremistische moslims strijden om de macht, christenvervolging toeneemt. Libië komt voor het eerst voor in de top-10 van de ranglijst. In het land strijden twee politieke groeperingen om de macht: het Generaal Nationaal Congres in Tripoli en de nationale regering in Tobruk. Terwijl zij geregeld vredesbesprekingen voeren, wint Islamitische Staat (IS) terrein. Ook Soedanese en Eritrese christenen die vluchten en in Libië komen, zijn hun leven niet zeker. Waar christenen uit Libië vorig jaar al meldden dat de angst toenam, is die trend alleen maar doorgezet. Om maar te zwijgen over de Syrische en Iraakse vluchtelingen in tentenkampen en noodopvang.
Afrikaanse landen
“Het baart ons zorgen dat steeds meer Afrikaanse landen te maken krijgen met christenvervolging”, zegt directeur Ruud Kraan. “Zestien Afrikaanse landen staan nu op de lijst. Zeven ervan staan in de top-20.” In Nigeria vielen in 2015 de meeste doden door christenvervolging: maar liefst 4.000. De christenen waren onder andere slachtoffer van terreurorganisatie Boko Haram.
Een van de Afrikaanse landen waar christenvervolging het hardst stijgt is Eritrea. Het land gaat van plaats 9 naar plaats 3. Onderzoekers van Open Doors wijten die grote stijging aan de toename van het aantal geweldsincidenten tegen christenen. In Eritrea spelen drie aanjagers van vervolging een grote rol. Islamitisch extremisme is er vooral in de grensregio’s. Daarnaast is er sprake van kerkelijke superioriteit. De Eritrees-Orthodoxe Kerk, die overigens zelf slachtoffer is van vervolging, accepteert christenen van andere denominaties niet. Bovendien speelt president Afewerki een belangrijke rol in de christenvervolging. In zijn dictatoriale paranoia houdt hij elke kerk scherp in de gaten.
Religieus extremisme
In 35 van de 50 landen op de ranglijst is islamitisch extremisme de sterkste aanjager van vervolging. Pakistan stijgt van plaats 8 naar plaats 6. Door het islamitisch extremisme is het geweld tegen christenen heviger geworden. “Met die 35 landen hebben we het alleen nog maar over de islam. We registeren daarnaast ook een groei van religieus extremisme onder boeddhisten en hindoes”, zegt Kraan. Daarnaast neemt het religieus extremisme onder boeddhisten en hindoes toe. Als gevolg stijgen Myanmar (Birma) en India op de ranglijst.
Dat komt doordat religieus extremisme vaak geweld in de hand werkt. Elk ander geloof mag dan geen plaats hebben. Uit India komen geregeld verhalen van verkrachtingen door extremisten die christelijke vrouwen willen aanvallen. Ook werd pastor Avdhesh uit Uttar Pradesh op een ezel gezet. Extremisten gingen met hem door de stad. Ze schoren de helft van zijn hoofdhaar en snor en haalden een wenkbrauw weg. Hij werd met schoenen geslagen. Pas toen de politie erbij kwam, kwam er een eind aan zijn vernedering.
Open Doors, de organisatie die de Ranglijst Christenvervolging elk jaar publiceert, werkt nauw samen met lokale partners of door middel van veldwerkers om de lokale kerk te versterken. Zo krijgen slachtoffers traumahulp, leren christenen lezen en schrijven en wordt de kerk voorzien van bijbels en christelijke boeken. Ook is Open Doors actief in Irak en Syrië om de christenen die op de vlucht zijn voor IS te ondersteunen. 25.000 gezinnen ontvangen daar elke maand een voedselpakket. Open Doors stelt jaarlijks de Ranglijst Christenvervolging samen om in kaart te brengen waar christenen in de wereld het zwaarst worden vervolgd om hun geloof. Meer informatie over de Ranglijst Christenvervolging is te vinden op www.opendoors.nl/ranglijst.