De Ranglijst Christenvervolging, die dit jaar 25 jaar bestaat, laat in 2017 een toename zien in de druk op christenen. Van de 50 landen scoren er 32 hoger dan vorig jaar. In totaal worden in de 50 onderzochte landen 215 miljoen christenen in sterke tot zeer sterke mate om hun geloof vervolgd. Eén op de elf is een gemiddelde van alle landen op de ranglijst ten opzichte van het totaal aantal christenen wereldwijd. In 21 van de 50 landen op de ranglijst is die verhouding 1 op 1; alle christenen worden daar vervolgd.
Religieus nationalisme in Zuidoost-Azië
In Zuidoost-Azië nam christenvervolging het meest toe. “Onze onderzoekers zien een trend in landen als India, waar het hindoeïsme en het Indiase staatsburgerschap bij elkaar horen. Inwoners die andere religies aanhangen worden gediscrimineerd en zwaar vervolgd”, zegt Ruud Kraan, directeur van Open Doors Nederland. Ook in de landen om India heen, zoals Sri Lanka, Bhutan, Vietnam en Laos, worden christenen om dezelfde redenen vervolgd.
Extremistische islam gaat mainstream
In sub-Sahara Afrika vindt het extreem islamitisch gedachtegoed zijn weg in de maatschappij. Christenen hebben nu niet alleen te vrezen van terreurgroepen als Boko Haram en Al-Shabaab. Het gedachtegoed van deze organisaties vindt zijn weg in het publieke domein, zoals scholen en lokale regeringen. Fondsen uit Saudi-Arabië geven deze trend een extra impuls. Radicale moslims gebruiken het geld om bijvoorbeeld verkiezingscampagnes van gelijkgestemden te promoten.
Noord-Korea
Voor de zestiende keer staat Noord-Korea op de eerste plaats van de Ranglijst Christenvervolging. De situatie van christenen is in Noord-Korea niet verbeterd, maar ook niet verslechterd. Somalië staat maar net onder Noord-Korea met een puntenverschil van 0,7.
Geweld
Naast discriminatie neemt ook geweld toe. Niet alleen in India en omliggende landen, maar ook in Mexico. Daar werden in het afgelopen jaar 23 christenen vanwege hun geloof vermoord. Soortgelijke gevallen kwamen in 2016 in meer landen voor zoals onder andere in Pakistan, Bangladesh, Vietnam, Laos en Colombia.
Opnieuw op de ranglijst
Twee landen komen nieuw binnen op de ranglijst, maar stonden daar in het verleden al eens op: Sri Lanka staat nu op plaats 45 en Mauritanië is nummer 47. Sri Lanka sluit aan bij de trend in Zuidoost-Azië; christenen worden daar niet als echte Sri Lankanen gezien. Mauritanië komt terug op de ranglijst omdat vooral moslimbekeerlingen daar onder druk worden gezet door familie en de islamitische gemeenschap.
Persoonlijke confrontatie
Voor directeur Ruud Kraan zijn de cijfers op de ranglijst een persoonlijke confrontatie: “Je wordt vervolgd als je uitgesproken bent over het volgen van Jezus Christus. Stille christenen zijn geen doelwit. Christenen in Nederland moeten niet op eieren lopen, maar zich uitspreken en overtuigd zijn, ook al heeft dat een prijs.”