Een Oscar voor film over christenvervolging?

0
250
De film ‘Watu Wote: All of us’, over het moedige antwoord van Moslims in Kenia op de vervolging van Christenen door Al-Shabaab maakt kans op een Oscar.

De 22 minuten durende film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over passagiers tijdens een busreis naar Mandera, een klein stadje aan de grens met Somalië in het noordoosten van Kenia. In december 2015 werd hun bus aangevallen door leden van de terroristische organisatie al-Shabaab. Die hadden als doel de christelijke passagiers te scheiden van de moslims om hen te vermoorden. Een jaar eerder kostte een vergelijkbare aanval op een bus 28 Christenen het leven. Ditmaal weigerden de Moslim passagiers echter te voldoen aan de eisen van de aanvallers om de Christenen onder hen te identificeren, waarmee veel levens werden gered.

Solidariteit tegenover wantrouwen
In een interview met Kerk in Nood, een van de sponsors van de film, legt producer Tobias Rosen uit dat het idee voor het scenario uit een kort krantenartikel kwam, “een marginaal stuk dat de krantenkoppen amper haalde.” Scenarist Julia Drache ontwikkelde een verhaal dat laat zien hoe solidariteit tussen mensen en de acties van ieder individu de loop van de geschiedenis kunnen veranderen. In veel werelddelen en met name in Afrika proberen gewelddadige jihadistische groeperingen het wantrouwen tussen Moslims en Christenen aan te wakkeren. Kenia draagt nog steeds diepe littekens na onder meer het bloedbad dat Al-Shabaab aanrichtte op de Katholieke Garissa University College, wat resulteerde in de dood van meer dan 150 studenten. Rosen: “De korte film laat het klimaat van wantrouwen en angst zien dat een integraal onderdeel is van de levens van veel Kenianen.” De hoofdpersoon is een jonge christelijke vrouw die eerder haar man en een kind bij een jihadistische aanval verloor.

Cast ook in het echt geraakt
“Omdat de authenticiteit van de film erg belangrijk voor ons was, zochten we een filmteam in Kenia. Het team en de acteurs kwamen uit Kenia en Somalië, zowel Moslims als Christenen. De Kenianen omvatten vertegenwoordigers van alle stammen. Dit was belangrijk omdat het een onderwerp is dat ons allemaal raakt,” aldus de 34-jarige Duitser, verwijzend naar de titel “Wij allemaal” in Swahili. “Onze Afrikaanse collega’s worden allemaal geplaagd door dit geweld en de gevolgen; ook Moslims onder hen hadden familieleden verloren, terwijl familieleden van anderen zich bij Al-Shabaab hadden aangesloten. Het is een dilemma dat de samenleving verscheurt”, legt Rosen uit.

Kerk in Nood
De kernboodschap van de film is dat er verandering kan ontstaan door lijden, maar ook door geloof en door bij elkaar te blijven. De film, geregisseerd door Katja Benrath met cinematografie door Felix Striegel, werd in 2016 gemaakt als een afstudeerproject voor de Duitse filmuniversiteit Hamburg Media School en werd gesponsord door, onder andere, Kerk in Nood. De hulporganisatie staat bekend om haar werk voor vervolgde Christenen, verdediging van religieuze vrijheid en steun aan initiatieven tot verzoening. Rosen: “Ik kende en volgde Kerk in Nood al langer en was op zoek naar een geschikte partner voor dit onderwerp, omdat ik een indrukwekkende, maar bovenal een authentieke film wilde produceren. Kerk in Nood heeft veel gedaan om me te ondersteunen en was een echte zegen voor deze film. Dit project, in de loop waarvan zoveel is gebeurd en waarin we zoveel moeilijkheden moesten doorstaan, zou zonder deze hulp niet ver zijn gekomen.”

Veel prijzen
‘Watu Wote – All of us’ heeft al meer dan 60 prijzen gewonnen op filmfestivals, waaronder de Gold Student Academy Award, de ‘studenten-Oscar.’ Bovendien won het de “Beste Afrikaanse film” op zowel de internationale Filmfestivals van Zanzibar als Durban. “Dit maakte me vooral blij, omdat het een teken is van erkenning op het Afrikaanse continent van de authenticiteit die we nastreefden. Voor ons is er geen verhaal dat, in de universaliteit en tijdloosheid van diens boodschap, nauwelijks meer passend kan zijn voor de tijd waarin we leven”, aldus Rosen. De film is genomineerd in de categorie ‘Beste korte film’ van de 90e editie van de Oscars, die op 4 maart in Los Angeles worden uitgereikt.