Egypte: 5 christenen gedood in 2 weken

0
194
In Egypte zijn vijf gelovigen in minder dan twee weken gedood. Het dode lichaam van Ishak Ibrahim Fayez Younan (37) werd door zijn broer gevonden in Cairo. Hij laat zijn vrouw en twee kinderen van 10 en 12 jaar achter.
 
De moord op hem toont overeenkomsten met die van de andere christenen, wier keel werd doorgesneden, terwijl geld en andere kostbaarheden zijn achter gelaten. Volgens de politie is in minstens één van de gevallen beroving het motief.

Younan werd vermoord in de flat die hij huurde in Cairo, omdat hij daar werkte in een fabriek die frisdranken levert aan supermarkten. Zijn gezin woonde in een huis in El-Sheikh Zaied, een dorp in het noorden van Egypte.

“De moordenaars stalen geen geld of iets anders uit de flat, wat aangeeft dat diefstal niet de reden van de moord was”, vertelde zijn broer Magdy aan de politie. “Mijn broer had geen vijanden. Hij was een eenvoudige en vredelievende man, die zijn vrouw en kinderen verliet om met werken in Cairo hen te onderhouden. Zijn gezin komt nu in problemen, omdat hij de voornaamste kostwinner was.”

Gebed
Voice Of the Martyrs Canada (VOMC), in Nederland bekend als stichting ‘De Ondergrondse Kerk’, vraagt christenen te bidden voor de rouwende families van Younan en de andere de laatste weken vermoorde christenen.

Er bestaan in Egypte grote zorgen bij christenen over Islamitisch extremisme. Volgens activisten heeft president Abdel-Fattah el-Sissi niet genoeg gedaan tegen aanvallen op christenen. Die maken tien procent uit van de overwegend islamitische bevolking. De christenen horen voornamelijk tot de Koptische Kerk en worden op de arbeidsmarkt – vooral in hoge posities – gediscrimineerd, zeggen organisaties voor mensenrechten.