In 2015 waren er 25 rechtszaken. De wet op de godslastering treft niet alleen christenen, maar ook moslims, hindoes en mensen van andere religies. De aantijgingen zijn vaak ook niet terecht: van de 25 zaken van 2015 waren er 15 ‘gefabriceerd’. De wet tegen de godslastering wordt op het platteland vaak misbruikt als een vorm van persoonlijke afrekening. Dikwijls komt het daar niet eens tot een veroordeling, maar worden de beschuldigden gelyncht.
Het gaat echter niet alleen om mensen die het recht in eigen handen nemen, ook de overheid maakt zich schuldig aan geweld. Een maand geleden werd een katholiek door de politie doodgemarteld in de provincie Punjab nadat zijn werkgever hem van diefstal had beschuldigd, terwijl de aanklacht volgens zijn familie in feite het gevolg was van de geloofsovertuiging van het slachtoffer.
Riasat Masih vertelde aan de Morning Star News dat de politie zijn broer, de 47-jarige Liaqat, gedood had tijdens zijn ondervraging, waarbij hij ondersteboven was opgehangen en geslagen werd. Liaqat was als chauffeur in dienst bij Raza Hameed, en voordien bij diens vader, een invloedrijk politicus. Beide mannen waren aanwezig in het politiebureau toen Liaqat ondervraagd en gemarteld werd. Geen van de andere werknemers (moslims) werd over de diefstal ondervraagd. “Waarom werd alleen mijn broer beschuldigd en aan de politie overgedragen, terwijl de moslim-werknemers niet ondervraagd werden?” vroeg Riasat zich af. “Mijn broer heeft zij werkgevers 15 jaar trouw gediend, maar daar hielden de mannen geen rekening mee. Liaqat werd gemarteld tot hij de diefstal ‘bekende’. De politie arresteerde ook Liaqat’s oudste zoon (20) als medeplichtige. Beiden werden in elkaars aanwezigheid gemarteld.
De familie van Liaqat vraagt een eerlijk onderzoek naar de doodsoorzaak en wil dat de persoon die verantwoordelijk is voor het overlijden daarvoor gestraft wordt. Maar ze moeten blijkbaar niet op veel begrip rekenen. Riasat: “Eerder dan naar onze grieven te luisteren, viel de politie ons aan met stokken en men dreigde andere christelijke jongeren te arresteren en te martelen als we een rechtszaak zouden aanspannen”.
Nazir S. Bhatti, voorzitter van de Pakistan Christian Congress (een politieke partij) vroeg dat de Eerste Minister van de provincie Punjab de daders zou arresteren. Familieleden van Liaqat konden weinig anders dan vaststellen dat de betrokken politieagenten zich nog altijd ongehinderd konden verplaatsen en dat de autoriteiten geen enkele intentie had om hen gevangen te nemen.
(Bron: Human Rights Without Frontiers en EA Vlaanderen)