Familieleden voorzitter EA vermoord

0
188
Het geweld is weer opgelaaid in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR-Central African Republic) en de World Evangelical Alliance meldt dat onder de slachtoffers ook de broer en neef van Nicolas Guérékoyamé, de voorzitter van de Evangelische Alliantie in de CAR, waren. Guérékoyamé is een van de initiatiefnemers van het Interreligieuze Vredesplatform dat in 2015 nog de Sergio Vieira de Mellaprijs had gekregen vanwege de niet-aflatende inzet voor vredestichting en verzoening. De CAR kent immers een lange geschiedenis van conflicten.

“Wij hebben geen woorden voor de zinloze moord op de familieleden van onze dierbare vriend Nicolas die een voorbeeld is van nederigheid, opoffering en volharding bij het najagen van de vrede”, zei Efraim Tendero, Algemeen Secretaris van de WEA. “We roepen alle kerken in de wereld op om te bidden dat het conflict in de CAR zal ophouden, en dat er in ieder geval een einde zal komen aan het bloedvergieten”.
 
Bij de aanslag in Alindao zijn 37 mensen vermoord en geraakten er meer dan 100 gewond. Plaatselijke bronnen sluiten niet uit dat deze mensen speciaal geselecteerd werden vanwege hun band met Guérékoyamé’s en zijn werk als voorzitter van de Evangelische Alliantie.

Aiah Foday-Khabenje, Algemeen Secretaris van de Vereniging van Evangelische Christenen in Afrika, zei: “We zijn geschokt en bedroefd door het nieuws van deze doelgerichte aanval op religieuze leiders die moed hebben getoond en hoop hebben gebracht aan hun volksgenoten in de CAR. Bid dat God hun familie genade en troost biedt. Ik kan niet verstaan hoe een kleine groep mensen in een klein land, vasthouden aan het kwaad en zich blijven verzetten tegen de wil van het volk en de internationale gemeenschap”.

Er wordt vaak gesteld dat het conflict verloopt langs de godsdienstige breuklijnen en de internationale media zeggen vaak dat de gewelddadigheden religieus geïnspireerd zijn. De WEA heeft herhaaldelijk willen aantonen dat dit niet het geval is. Momenteel wordt godsdienst in het land misbruikt voor politieke doeleinden.

Guérékoyamé richtte samen met imam Oumar Kobine Layama en aartsbisschop Mgr. Dieudonné Nzapalainga het interreligieuze platform op om zo de strijdende partijen op te roepen om vrede te sluiten en tot een verzoening te komen. Ze organiseerden ontmoetingen met de plaatselijke bevolking om vrede en verzoening te promoten. Ze trachtten vriendschappen te doen ontstaan, ook over de grenzen van het land heen.

De drie mannen, die overduidelijk elk tot een eigen geloofsgemeenschap behoorden, werden vaak samen gefotografeerd om zo een zichtbaar bewijs te leveren van de vriendschap en het vertrouwen tussen de leiders. De mannen reisden veel in binnen- en buitenland en kregen zo de aandacht van de pers voor hun boodschap van sympathie en respect. In 2014 stonden ze op de lijst van de 100 meest invloedrijke leiders van Time Magazine. Met de hulp van de WEA en andere partners konden ze ook voor de Verenigde Naties verschijnen en verslag uitbrengen van de situatie in hun land. Daarbij vroegen ze ook om een vredesmissie, die er gekomen is onder de naam MINUSCA.

(bron: WEA)