Gevangene Naderi schrijft wanhoopsbrief

0
423
Amin Afshar Naderi, een moslimbekeerling, zit sinds augustus 2016 in de Evin-gevangenis in Teheran. Naderi werd veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf voor het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Hij leidt huiskerken en zou het christendom promoten. Uit protest tegen de uitspraak van de rechter ging hij in hongerstaking.

De brief die u gaat lezen geeft een inkijkje in het leven van een christengevangene. Naderi heeft geen hoop meer en dat is precies wat de autoriteiten willen. De eindeloze verhoren, het isolement, de beledigingen en de onrechtvaardige behandeling zijn hem teveel geworden. De teksten van Naderi vragen om urgent gebed. In de wetenschap dat ‘het gebed van een rechtvaardige krachtig is en zijn uitwerking niet mist’ (Jakobus 5:16), is onze voorbede dringend gewenst.

Op de vijfde dag van zijn hongerstaking schreef Naderi een brief aan de rechtbank. Hij schrijft: “Wat heb ik u en ons land aangedaan dat u mij zo haat? Ik heb uit de Bijbel geleerd om mijn vijanden lief te hebben en om te bidden voor hen die mij haten.”

De ex-moslim gaat verder: “Ik heb geleerd om geen beledigende taal te gebruiken, maar wat heeft u geleerd? U gebruikte ruwe taal tijdens de verhoren, u maakte mijn geloof belachelijk en u viel mijn geloof in één God aan; ik heb u nooit beledigd, niet omdat ik niet de kracht had om het te doen, maar diep van binnen heb ik altijd voor uw gezondheid gebeden.

Een jaar lang heb ik alle beledigingen van mijn medegevangenen, de bewakers en van u getolereerd, terwijl ik niets verkeerds heb gedaan en ik verstoken bleef van mijn basisbehoeften. In dit alles heb ik altijd voor u gebeden dat u eerlijk en rechtvaardig zou zijn. U deed allerlei beloften in de rechtbank die mijn pastor, mijn familie en alle aanwezigen konden horen. U hield zich er niet aan en ook haatte u mij elke dag meer en meer. Tot slot verborg u mij voor de ambassadeurs van verschillende landen die onze gevangenis bezochten!”

Op 5 juli kwamen vijftig ambassadeurs van verschillende landen naar de Evin-gevangenis om de rechtsgang in Iran te inspecteren. Ze werden door de bewakers rondgeleid. Ondertussen werden Naderi en andere gevangenen verstopt, om te voorkomen dat ze in gesprek zouden raken met de ambassadeurs.

Naderi: “Het is goed. Ik geef me over aan uw wrede beslissing en ik heb besloten om mijn leven langzaam te beëindigen. Daarom ga ik in hongerstaking. Ik beloof u dat ik u verder niets zal kosten. Ook geef ik mijn recht op medicatie op. Ik hoop dat u zich beter voelt door mijn langzame dood en lijden.”

Op 11 juni werd ook Hadi Askari veroordeeld tot 10 jaar cel onder dezelfde aanklacht als Naderi. Ze worden vastgehouden in sectie 4 van de Evin-gevangenis.

Bron: Mohabat News/MECC/WWM