Geweld tegen christelijke dorpen in Congo

0
192
Nadat in een deel van Congo veertig christelijke dorpen door fanatieke moslims zijn overvallen, sloegen duizenden mensen daar op de vlucht. Er zijn in de dorpen doden gevallen.

De plaatselijke autoriteiten hebben gemeld dat meer dan zestien mensen bij de aanvallen omkwamen in de Beni regio van de provincie North Kivu. ‘s Avonds werden vredelievende burgers in hun woningen gedood, kelen doorgesneden, zeiden ze. Generaal Jean Baillaud, commandant van de 20.000 UN militairen in Congo, zegt dat minstens 17 mensen zijn gedood.

Maar Open Doors citeert lokale bronnen die minstens 34 en mogelijk 38 doden registreerden, onder wie twee oudsten en hun vrouwen. Een zendeling vertelde dat duizenden de streek hebben verlaten. “Ik zag doodskisten en twee begrafenissen langs de weg. Ik zag mensen matrassen en andere dingen vervoeren in auto’s, op motorfietsen of te voet”, zegt hij. “Honderden huizen langs de weg zijn verlaten. Wat eens een bloeiende gemeenschap was, is nu een spookstad.”

Sinds 2014 zijn volgens de UN islamitische milities verantwoordelijk voor de dood van honderden burgers in het gebied, waar bijna 96% christen is.