Woensdag 11 april begon de jaarlijkse marathonzitting van de ‘Supreme People’s Assembly’ van Noord-Korea. Deze applausmachine zal de beleidsagenda en de nationale begroting voor het komende jaar bespreken. Met geen woord zal worden gesproken over de gruwelijke mensenrechtensituatie van het regime. Verandering van beleid door die Supreme Assemby is dus niet te verwachten, maar een andere bijeenkomst in de komende weken kan wel aanzet vormen tot verandering. Vermoedelijk in mei zal de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de Amerikaanse president Donald Trump ontmoeten. Om onder andere te spreken over denuclearisatie. In plaats van slechts over raketten en nucleaire knoppen te praten, zou de Amerikaanse president deze historische kans moeten aangrijpen, om ook de mensenrechtensituatie in Noord-Korea aan de kaak te stellen. Omdat Noord-Korea er door de economische sancties slecht voor staat kan hier een hefboom ontstaan: versoepeling van sancties, maar dan tegelijk concrete verbetering van de godsdienstvrijheid en de mensenrechten.
Ook voor de Europese Unie is de situatie in Noord-Korea al jarenlang uiterst zorgwekkend. De diverse rapportages van de EP Intergroup Godsdienstvrijheid laten dat keer-op-keer zien (zie www.religiousfreedom.eu/reports). De EU Buitenland Vertegenwoordiger Mogherini moet een beroep op Trump doen dat hij dat mensenrechten en de vrijheid van godsdienst of overtuiging op de agenda van zijn ontmoeting met Kim Jong-un zet. De speciale EU-gezant voor godsdienstvrijheid, de Slowaak Jan Figel kan, net als onze Intergroup, voldoende materiaal aandragen voor dat gesprekspunt op die agenda.
Ook de Verenigde Naties hebben door een speciale Onderzoekscommissie al in 2014 gedetailleerd aangetoond, dat de mensenrechtensituatie in Noord-Korea gebaseerd is op systematische, wijdverspreide en ernstige schendingen. De Noord-Koreaanse staat heeft, aldus die commissie, tal van misdaden tegen de menselijkheid gepleegd door onder andere moord, verdelging, slavernij, geforceerde abortus en vervolging vanwege politieke of religieuze overtuiging.
President Trump kan eenvoudig de beschikking krijgen over al deze informatie. Plus de rapportages van de Amerikaanse instantie voor de vrijheid van godsdienst (zie www.uscirf.gov/reports&briefs) en de input van de Speciale gezant voor godsdienstvrijheid (Ambassador-at-Large) van de USA regering Sam Brownback, die zeer recent (februari van dit jaar) met z’n werk begon. Het zou bijzonder zijn wanneer de dooi van de ijzige internationale relaties met Noord-Korea direct hand-in-hand gaan met zichtbare verbetering van de mensenrechten en de godsdienstvrijheid aldaar.
Peter van Dalen
Europarlementariër voor ChristenUnie-SGP