Herziening vonnis moord Turkse christenen

0
194

Christenen in Turkije vragen gebed nu een rechtbank de vonnissen herziet die het gevolg waren van de moord van drie gelovigen in april 2007. De Duitse zendeling Tilmann Geske en de Turkse bekeerlingen Necati Aydin en Uğur Yüksel (foto) werden naar verluidt gestoken en hun kelen werden doorgesneden bij een aanval op het pand van christelijke uitgeverij.

Vijf daders kregen levenslang maar er is twijfel gerezen over hun betrokkenheid bij de zaak. De rechtbank vindt dat de celstraf voor de gepensioneerde stafchef kolonel Mehmet Ülger en majoor Haydar Yesil zijn gebaseerd op `wettelijke inconsistenties’ en nieuw onderzoek nodig is. Volgens christenen zijn de twee officieren betrokken bij de planning en voorbereiding van de moorden, net als anderen die vrijspraak kregen wegens gebrek aan bewijs.

De organisatie Middle East Concern meldt dat christenen in Turkije nu om gebed vragen, zodat de motivatie voor de moorden boven tafel komt en het proces van herziening correct zal gaan en enkele vonnissen gehandhaafd blijven. Enkele maanden eerder in 2007 was de etnisch Amerikaanse journalist Hrant Dink gedood en een jaar eerder een rooms katholieke priester. In al die gevallen zouden jongeren de daders zijn. Turkse nationalisten zien vaak christenen – minder dan één procent van de bevolking – als een bedreiging voor de Islam.