Hongarije: help verdrukte christenen

0
183
Het parlement van Hongarije heeft een decreet van de regering goedgekeurd waarin wereldwijd verdrukking van christenen en andere religieuze minderheden wordt veroordeeld. Dat meldt christelijk nieuwsagentschap BosNewsLife, partner van Uitdaging.

Het parlement heeft solidariteit met vooral onderdrukte christenen in Afrika en het Midden Oosten uitgesproken, waar zij door terrorisme worden bedreigd in hun voortbestaan, zegt het. Hongarije haalde uit naar de terroristische acties van IS en anderen militante organisaties in het Midden Oosten en naar elke handeling die ten doel heeft mensen van godsdienst te doen veranderen. In het decreet worden ook Syrië en Irak genoemd. Volgens de samenstellers van het door de regering geïnitieerde decreet vormen christenen de meest verdrukte geloofsgemeenschap, waarop in ongeveer 80 landen aanvallen worden gedaan, een directe bedreiging voor 200 miljoen mensen. De samenstellers zeggen ook dat vier van de vijf wegens hun geloof verdrukte mensen christenen zijn.

Paus
Péter Harrach, fractievoorzitter van de coalitiepartij Christen Democraten, zegt te hopen dat andere landen de Hongaarse pogingen steunen antichristelijke aanvallen te bestrijden. Eerder zei Hongarije als een van de eerste landen in de wereld een speciaal departement op te zetten voor mondiale hulp aan verdrukte christenen. De staat maakte daarvoor 3,3 miljoen dollar vrij. Het nieuwe besluit komt nadat premier Viktor Orbán paus Franciscus en andere kerkleiders eerder dit jaar ontmoette. De Hongaarse ambassadeur bij het Vaticaan, Eduard Habsburg-Lothringen, zegt dat het een onderdeel is van bredere pogingen om christenen te helpen.

Volgens hem noemt Hongarije zich een christelijke staat en werd in stilte allang hulp aan christenen in het Midden-Oosten geboden. “Daar praten wij niet luidkeels over. In zekere zin is het dus consequent dat Hongarije nu hiermee komt.” Hij zegt dat diverse projecten al een tijdje lopen en de focus van het land nu meer zichtbaar wordt. “Wij hopen het signaal uit te zenden dat we ons ervan bewust zijn dat elke vijf minuten een christen sterft voor zijn geloof.”
Overigens zeggen critici dat Hongarije nu wel zegt christenen te willen helpen, maar ook een controversiële kerkwet heeft geïntroduceerd, waarbij alleen bepaalde denominaties worden erkend als officiële kerken.