Iraakse christenen vergeven martelaren

0
181
Iraakse christenen worden bedreigd door kruisiging, marteling en seksslavernij in gebieden waar IS het voor het zeggen heeft, maar diverse gelovigen hebben hun vervolgers vergeven.

In een door de nieuwsdienst van Open Doors verspreid bericht staat dat de 29-jarige Karlus door militante moslims hem aan zijn linker voet aan het plafond van de gevangenis, waarin hij werd vastgehouden, hingen, hem schopten en zout in zijn wonden wreven. Hij zei seksueel te zijn misbruikt in de gevangenis door drie nicaps dragende vrouwen en dat hem werd verteld te worden dood geschoten. Maar om redenen die hij nog steeds niet kent, werd hij eind september 2014, precies op de dag dat hij zou worden geëxecuteerd, vrij gelaten.

IS militairen noemen christenen ‘Mensen van het Boek’. Zij moeten volgens hen het christendom verlaten, zich tot de Islam bekeren, belasting voor bescherming betalen of anders worden gedood. Hert leverde al snel 120.000 vluchtelingen op. Degenen die achterbleven in door IS gecontroleerde gebieden werden tot bekering gedwongen, seksueel misbruikt en zelfs gekruisigd, melden talloze. getuigenissen van Iraakse vluchtelingen in Jordanië.

Koran vernietigd
Karlus zei niet uit zijn dorp Batnaya, bij Mosul, te kunnen vluchten wegens zijn gehandicapte vader. Toen terroristen naar zijn huis kwamen, vernielden zijn daar een kruis en een afbeelding van de Here Jezus. “Zij vernietigden zelfs een deel van een Koran, die ik van een vriend kreeg”, zei hij. Karlus werd meegenomen naar een politiebureau, na door een van jihadisten te zijn geslagen, waar zijn zeven weken durende beproeving begon. Na zijn vrijlating vluchtte hij naar Koerdistan. In Spanje werd hij later behandeld voor de wonden aan zijn been en hij vroeg asiel aan in Jordanië. Zijn vader zag kans naar Bagdad te reizen, maar overleed in augustus 2015.

Een andere christen, vader van drie kinderen, meldt dat twee familieleden van zijn vrouw niet hun stad Qaraqosh konden verlaten voordat IS militairen er aankwamen. Zij werden misbruikt en een van de vrouwen leeft nu gedwongen samen met een van de IS commandanten. Christelijke vrouwen en meisjes worden door IS als seksslavinnen gebruikt. Minstens twaalf meisjes leven nu met IS commandanten, vertelde de man, genaamd Esam (diens werkelijke naam noch die van Karlus wordt om veiligheidsredenen gemeld).

Sterven als Jezus
Sommige christenen weten zich verraden door hun buren. “De broer van mijn vrouw is door IS gekruisigd”, vertelt Esam. “De kruisiging en marteling vond plaats terwijl zijn vrouw en kinderen moesten toekijken. Hun werd verteld dat als hij zoveel van Jezus hield hij ook maar als Hem moest sterven.” Dankzij een Zweedse organisatie zijn weduwe en kinderen nu in Zweden.

Karlus zegt van heel veel martelingen te weten. Een neef van zijn vrouw kwam om bij een explosie in een kerk en een ander familielid werd misbruikt. In Jordanië kijkt hij terug op de martelingen die hij zelf onderging. “Niet gemakkelijk, maar wij moeten het hen vergeven. Dit is mijn bestemming. Ik neem aan dat God een plan voor mij heeft”, zegt hij.