Iraanse christenen voor rechter

0
203
Vier christenen in Iran wacht een proces wegens het verspreiden van hun geloof. Dat kan tot langdurige gevangenisstraf en mogelijk zelfs de doodstraf leiden. Dat meldt christelijk nieuwsagentschap BosNewsLife, partner van Uitdaging.

Pastor Amin Khaki en geloofsgenoten Daniel (Hossein) Barounzadeh, Mohammad Bahrami en Rahman Bahmani moeten op 1 februari voor de ‘revolutionair gerechtshof’ verschijnen. Zij gingen in hoger beroep. De verdachten behoorden tot de acht christenen die werden opgepakt en ondervraagd na een picknick in maart 2014 bij de stad Danial-e Shoush. De geheime politie in burger kwam gewapend op hen af en verwondde Rahman Bahmani.

Zonder proces
De helft van de verdachten werd vrij gelaten, maar vier anderen dus niet. Die werden volgens een organisatie die opkomt voor rechten van gelovigen maandenlang zonder enige vorm van proces of concrete beschuldiging vast gehouden en van de ene naar de andere gevangenis gebracht.

Pastor Khaki en andere gelovigen werden op borgtocht vrij gelaten, maar de aanklagers lieten weten met hun vervolging door te gaan. ‘Afvalligheid’ en bekeren van anderen tot een niet islamitisch geloof kan in Iran tot de doodstraf leiden, zegt het Iraanse Mensenrechten Centrum, hoewel in de praktijk doorgaans een langdurige celstraf wordt opgelegd. Ondanks de valse beschuldigingen staan de vier vast in hun geloof, melden christenen. Uit documenten bij een lagere rechtbank blijkt dat de mannen hebben geweigerd hun geloof in Jezus Christus af te zweren.

Het getuigenis van Hossein Barounzadeh werd als strafbaar feit beschouwd. Hij zei te zijn geboren in een moslim gezin, het islamitische geloof te hebben aangehangen, maar in 2005 tot Christus te zijn gekomen. Hij zei, in antwoord op een vraag van de rechter, te beseffen daarmee justitiële vervolging over zich af te roepen. Toen hem werd voorgehouden dat zijn overgang tot een ander geloof een actie tegen de Iraanse republiek was, zei hij: “Ik deed het voor mijn persoonlijke redding. Ik geloof dat Christus meer is dan een profeet, Hij is mijn Redder.” Hij verklaarde tot geloof te zijn gekomen door een satelliet tv-kanaal en daarna christelijke bijeenkomsten te hebben bezocht. Hij gaf toe zelf huissamenkomsten te hebben gehouden, waar ook andere ex-moslims kwamen, en christelijke boeken en CD’s te hebben verspreid. Ook tegen de andere verdachten is ingebracht dat zij de Islam verlieten en overgingen tot geloof in Christus