Directeur David Yeghnazar van het Iraanse zendingsgenootschap Elam Ministries zegt blij en dankbaar te zijn. De organisatie, gesticht door Iraanse kerkleiders, heeft de zaak steeds op de voet gevolgd. Yeghnazar zegt heel blij te zijn met de trouwe gebeden van gelovigen voor Farshid, toen hij in de gevangenis verkeerde. Tegelijk vraagt hij gelovigen met het gebed door te gaan in de komende tijd en speciaal voor bescherming van hem en zijn gezin te bidden, nu de pastor weer buiten de gevangenis leeft.
Hij werd in december 2010 opgepakt, naar verluidt in een actie tegen christenen aan de vooravond van Nieuwjaarsvieringen. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan handelingen tegen de nationale veiligheid. Maar Iraanse christenen zeggen dat hij is gearresteerd wegens zijn openheid over zijn geloof in Christus en het leiden van een geloofsgemeenschap.
De autoriteiten beschuldigden hem er ook van ‘religieuze propaganda’ te maken, nadat hij Bijbels had laten drukken in de Farsi taal en die (evenals andere christelijke lectuur ‘onwettig’ te hebben verspreid. Zijn vrouw en kinderen kregen in 2013 asiel aangeboden in Canada. Onduidelijk is nog of hij zich met hen kan verenigen.
Volgens BosNewsLife meldde hij in zijn eerste brieven dat God over hem en zijn gezin heeft gewaakt.
Eerder schreef hij uit de cel dat de schoonheid van Kerst in de gevangenis niet kon worden gevonden, maar “met de oren van het geloof kan ik de eeuwige waarheid horen dat de maagd een zoon zou baren en hem Immanuël moest noemen”.
Hij zegt dat hij, ondanks het harde regime in de beruchte Evin gevangenis en later in de Rajai Shahr gevangenis buiten Teheran, de hoop nooit heeft opgegeven. “Ik ervaar dat Hij met ons is, met mij en mijn kinderen, met mij en mijn trouwe vrienden, die mijn zorgen delen en zich daarvoor niet schamen”, schreef hij recent aan medegelovigen. Hoewel Fathi nu vrij is, blijven tal van andere gelovigen nog in gevangenschap. Vooral de groei van de evangelische beweging en van het aantal huiskerken is de Iraanse autoriteiten een doorn in het oog. Zij maken zich daarover zorgen in het strikt Islamitische land. Bekering tot Christus van iemand met een moslim achtergrond vormt een speciale doelgroep waarop de pijlen van het regime zich richten.