Kerk in Centraal-Azië wordt vergeten

0
198
Saule is 27 jaar oud en ze heeft maar één vraag: waarom zou ik nog blijven leven? Haar huwelijk is op de klippen gelopen, haar man is vertrokken. Nu zit ze thuis, zonder inkomsten, met twee kinderen op schoot en een berg schulden. Vrienden hebben haar allang verlaten en haar familie heeft haar de rug toegekeerd.

Door Maurits Rietveld van Open Doors

Waarom zou Saule nog blijven leven? Het begon zo mooi: samen met haar man ging ze op de knieën om hun leven aan Jezus Christus te geven, nadat vrienden hun het evangelie hadden verteld. Maar al snel raakte de man van Saule onder invloed van zijn vrienden; allemaal moslims. Ze dwongen hem om Christus te verlaten en raadden hem sterk aan om zijn vrouw ook onder druk te zetten. Maar Saule weigerde haar nieuwe geloof af te zweren. Dus vertrok haar man na ruzies, beschuldigingen en mishandeling. En nu is Saule alleen.

Mishandeling
Dat komt vaker voor. Wanneer mensen in Centraal-Azië tot geloof in Jezus Christus komen, heeft dat verregaande consequenties voor het persoonlijk leven. In landen waar de islam de mainstream godsdienst is, verstoot de islamitische familie de volgeling van Jezus Christus. Soms escaleert het zelfs en leidt het tot mishandeling of de dood. Verhalen als die van Saule zijn veelal onbekend. Ze spelen zich af in landen waarvan de meeste Nederlanders de namen niet eens foutloos kunnen schrijven. En dat terwijl in Centraal-Azië een kerk gevestigd is met in totaal zo’n zes miljoen christenen. Open Doors, een organisatie die vervolgde christenen ondersteunt in de landen waar zij lijden, noemt dit de ‘vergeten kerk’ omdat er zo weinig over gepubliceerd wordt.

Gouden beeld
Centraal-Azië bestaat uit de landen Kazachstan, Turkmenistan Tadzjikistan, Kirgizië en Oezbekistan. De regio is ingeklemd tussen een paar landen die wél veel in het nieuws zijn: Rusland, China en Iran. In Centraal-Azië worden christenen vervolgd door extremistische moslims of een dictatoriaal regime. In Turkmenistan is dat laatste het geval. Daar is Gurbanguly Berdimuhamedow heer en meester. Hij regeert zijn land geheel in dictatoriale stijl, compleet met een gouden beeld van hemzelf. Turkmenistan wordt daarom ook weleens het Noord-Korea van Centraal-Azië genoemd. Ook in andere landen draaien regeringen de duimschroeven aan. Door terugkerende jihadisten die in Syrië met Islamitische Staat hebben gevochten, zijn overheden bang voor radicale groeperingen in eigen land. Resultaat: de regering bezoekt alle religieuze diensten. Ook kerkdiensten worden afgeluisterd.

Maar christenen als Saule hoeven niet alleen te blijven. Voor haar veranderde alles toen ze broeders en zusters ontmoette van Open Doors; die gaven haar een film over het leven van Jezus. “Ik stond op het punt om zelfmoord te plegen, maar toen keek ik de film ‘Isa’ (Arabisch voor ‘Jezus’ red.). Mijn visie op het leven veranderde en ik leerde over de liefde van de Here God. Hij geeft mij nog steeds hoop.”

Warme ontmoeting
Het contact met de kerk is het beste wat Saule is overkomen sinds haar man vertrok: “Ik had nog nooit zo’n warme ontmoeting gehad met mensen. De Here God heeft mensen gezonden die mij uit mijn eenzaamheid hebben gehaald en mij liefhebben.”

======================================================================
Hoe worden christenen in Centraal-Azië vervolgd?
In Centraal-Azië wonen 77.579.000 mensen. Daarvan zijn er 5.809.200 christen
Dictators
Staatshoofden die alle macht naar zich toetrekken, zien christenen en de kerk als een bedreiging van hun macht.
Familie en vrienden
Moslims die tot geloof komen kunnen op veel weerstand rekenen. Dat kan leiden tot discriminatie, mishandeling of de dood.
Islamitisch extremisme
Een samenkomst houden in een wijk waar vooral moslims wonen, is in Centraal-Azië erg gevaarlijk.
=============================================================
Incidenten
Turkmenistan
Geheim agenten waarschuwden een pastor dat hij dit jaar geen zomerkamp voor kinderen mocht organiseren. Anders gaan we een moeilijk gesprek tegemoet, dreigden de agenten. Elk jaar is het voor kerken erg moeilijk om zomerkampen voor kinderen te organiseren.
Kazachstan
Op Goede Vrijdag vielen politieagenten in de hoofdstad Almaty elf kerken binnen. Ook drongen ze de huizen van de pastors binnen. De politie zei klachten te hebben gekregen dat er illegale activiteiten plaatsvonden in de kerkgebouwen.
Kirgizië
Kirgizische moslimjongeren reizen af naar Syrië en Irak om zich bij Islamitische Staat te voegen. Als reactie besloot de overheid om religieuze organisaties en bijeenkomsten extra in de gaten houden. In januari 2016 werd duidelijk dat ook kerken hierdoor onder druk komen te staan.