Volgens ambtenaren zijn voor diverse kerken geen bouwvergunningen. Dat zou de reden van de sloop in de laatste dagen zijn. Volgens getuigen gebruikte de politie bijlen en mokers daarvoor. De kerkjes waren van hout gemaakt en klein. Christenen keken toe en huilden.
Van een der protestantse kerken in Paima Brutu, die werd gesloopt en ongeveer honderd leden telt, is talloze malen tevergeefs om een vergunning gevraagd. De kerk werd gesloten nadat vertegenwoordigers van politiek en religie, onder wie christenen, daarmee tijdens een ontmoeting hadden ingestemd, zeggen mensen die erbij waren.
Maar het hardhandige optreden van de overheid, waarbij iemand is gedood en anderen gewond raakten, gevoegd bij de toch al heersende spanningen tussen christenen en moslims in Atjeh, heeft tot verzet geleid.
De Indonesische president Joko Widodo heeft aangedrongen op rust in de provincie waar voorheen christenen en moslims vredig naast elkaar leefden. Maar vooral door van buiten Atjeh komende islamieten kwam het tot botsingen. Moslims willen er de Sharia invoeren. In 2006 stemde de centrale overheid in met een voor Atjeh geldende versie van die islamitische wetgeving, als onderdeel van een vredesovereenkomst na een strijd voor afscheiding.
Overspel, gokken en alcoholgebruik wordt er nu gestraft met stokslagen, evenals dragen van strakke kleding door vrouwen en het overslaan van het vrijdaggebed door mannen. Vorige week voerde de overheid van Atjeh een wetboek van strafrecht in dat, behalve die zaken ook homoseksualiteit en het tonen van genegenheid buiten een erkende relatie verbiedt. Volgens waarnemers is Atjeh de enige provincie in het land waar de Sharia geldt. Indonesië is het land met de grootste islamitische bevolking ter wereld.