Kirgizië: Vluchten enige optie voor Batima

0
185
De jonge studente Batima* kwam een jaar geleden tot geloof. Een keuze die haar door de familie niet in dank werd afgenomen. Na een flinke afranseling zag ze nog maar één mogelijkheid: vluchten.

Familieleden nodigden Batima uit om op bezoek te komen. Bij haar aankomst begonnen Batima’s oudere broers en een zus op haar in te slaan. Daarna werd ze vastgebonden. Door de broers werd ze onder druk gezet haar geloof op te geven. Haar mobiele telefoon en id-kaart werden afgepakt.

Batima zag kans te ontsnappen. Ze wordt opgevangen op een plek die haar familie niet kent.

● Bid om gezondheid en een spoedig herstel voor Batima.
● Ondanks haar fysieke conditie, blijft Batima positief. Bid dat ze dit vasthoudt en niet op een later moment alsnog verbitterd raakt of kwaad wordt.
● Bid dat Batima’s broers en haar zus beseffen wat ze hebben gedaan en daar spijt van krijgen. Bid dat dit voor hen een reden zal zijn om zelf op zoek te gaan naar de waarheid.

* Batima heet in werkelijkheid anders. Om veiligheidsredenen wordt haar echt naam niet vermeld.

Kirgizië
Kirgizië stond in 2013 voor het laatst op de Ranglijst Christenvervolging. Christenen in Kirgizië hebben relatief veel ruimte om hun geloof te belijden, in vergelijking met buurlanden Oezbekistan en Kazachstan. Toch hebben christenen regelmatig te kampen met druk vanuit de samenleving en de overheid.

In veel Centraal-Aziatische landen houdt een dictatoriale overheid de samenleving – en de kerk – in een ijzeren greep. Kirgizië vormt daarop een uitzondering: het land probeert een democratische samenleving op te bouwen. Corruptie, het Sovjetverleden en de gespannen verhouding met de Oezbeekse vormen een belemmering, die ook voor christenen merkbaar is.
 
Hoe staat het met de kerk?
De islam speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de meeste Kirgiezen, vooral op het platteland. Christenen met een moslimachtergrond hebben te maken met voortdurende intimidatie en druk vanuit de familie en omgeving. Soms worden ze fysiek bedreigd of worden hun eigendommen vernield.

Christenen hebben ook te maken met de wijdverspreide corruptie, zij het in mindere mate dan in omringende landen. Criminele organisaties zien christenen vaak als bedreiging, en deinzen niet terug voor harde maatregelen, zoals aanvallen op kerkgebouwen en dreigementen.
 
Wat doet Open Doors?
In samenwerking met lokale kerken en lokale werkers versterkt Open Doors de kerk in Centraal-Azië met gebedsondersteuning en verspreiding van christelijke materialen. Open Doors geeft bijbeltrainingen en biedt programma’s aan verschillende doelgroepen aan. Vervolgde christenen ontvangen ook praktische hulp en beroepstrainingen.

Bron: Open Doors