Loas-christenen vrij na arrestatie

0
270
Zeven door veiligheidstroepen in Zuid-Laos vastgehouden christenen werden, na een door Radio Free Asia (RFA) overgenomen bericht van persbureau BosNewsLife, bevrijd. Zij waren gearresteerd wegens het houden van een ‘illegale’ dienst, maar kwamen een dag na de publicatie van het christelijke persbureau over hun benarde situatie vrij.

Een regeringsfunctionaris in het district Phin in de zuidelijke provincie Savannakhet bevestigde Radio Free Asia (RFA) dat ze allemaal woensdag 2 januari werden vrijgelaten. “Ja, ze zijn gearresteerd, maar vandaag zijn ze allemaal naar huis gegaan”, citeerde RFA, een door de VS gefinancierde omroep, die veel aandacht aan Laos besteedt, hem.

Hechtenis
De ambtenaar, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, weigerde details van de arrestaties of verder commentaar. Activisten zeiden dat de gearresteerde groep bestond uit drie kerkleiders (Akeo, Kert en Somwang) en verder de gelovigen Boulai, Champee, Agàe en Ayoung.
De zeven Lao-christenen werden op 29 december in hechtenis genomen toen de politie een kerkbijeenkomst in het dorp Nakanong in het Phin-district binnenviel. De autoriteiten sloopten ook het kerkelijke gebouw, sneden de elektriciteitsleiding af, vernietigden het geluidssysteem en grepen drie mobiele telefoons, vertelde Human Rights Watcher voor Lao Religious Freedom (HRWLRF) aan BosNewsLife.

Incidenten
De overval was de jongste in een reeks incidenten waarmee minderhedenchristenen in het communistische Aziatische te maken hadden. Hoewel christelijke diensten in sommige delen van Laos onder strikte overheidscontrole zijn toegestaan, worden christenen in afgelegen gebieden van het land vaak geconfronteerd met intimidatie of verdrijving uit hun huizen door lokale functionarissen.

In november arresteerden autoriteiten vier Lao-christenen voor een week in het Keovilai-dorp in de Vilabouly-wijk van de provincie Savannakhet, op beschuldiging van ‘religieuze diensten zonder toestemming van autoriteiten’, meldde RFA.

Ze zouden naar verluidt gedwongen zijn hun bijeenkomsten te stoppen omdat lokale autoriteiten geen toegewijde christenen in het dorp wilden hebben.

“Een beroep op hogere niveaus van autoriteit in de centrale regering leidde ertoe dat districts- en dorpsbeambten uiteindelijk de gedetineerden bevrijdden, maar pas nadat leden van de gemeenschap werden ondervraagd en Bounlam, een oudere vrouw, ziek werd en naar een ziekenhuis werd gestuurd,” zegt een christelijke leider.