Asia Bibi werd in 2010 ter dood veroordeeld omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Die veroordeling is keer op keer aangevochten, maar Pakistaanse rechters durfden het vonnis tot op heden nooit in te trekken. Vaak bekrachtigden ze het vonnis of verwezen ze door naar een hogere rechtbank, totdat de rechter in 2014 uitsprak dat er geen beroep meer mogelijk zou zijn. Die uitspraak was gebaseerd op technische argumenten. De enige overgebleven mogelijkheid voor Asia Bibi was in cassatie te gaan bij het Hooggerechtshof. Deze instantie heeft nu besloten dat er genoeg aanleiding is om de zaak inhoudelijk opnieuw te bekijken.
De stap van het hooggerechtshof is moedig, stelt woordvoerder Arend Pleysier van Open Doors, een organisatie die vervolgde christenen ondersteunt. “Rechters die zich met de zaak bezighouden worden geïntimideerd, en politici die het voor Asia Bibi opnamen werden zelfs vermoord. De hoogste rechterlijke instantie steekt zijn nek uit door de zaak inhoudelijk te bekijken. Daarnaast geven ze Asia Bibi de kans om nieuwe informatie aan te dragen die haar positie versterkt. Die toenadering zal de rechtbank door sommige Pakistanen niet in dank worden afgenomen.”
De advocaten van Asia Bibi hebben de rechtbank ervan overtuigd dat er voldoende nieuwe aanknopingspunten zijn. Zo zouden de mensen die Asia Bibi van godslastering beschuldigen, zich baseren op verhalen van anderen. Volgens de Pakistaanse blasfemiewet kan een rechtszaak alleen worden aangespannen door mensen die de godslastering zelf hebben gehoord of meegemaakt. Ook zou er nieuw bewijsmateriaal beschikbaar zijn op video.
De uitspraak van het Hooggerechtshof is slechts een eerste stap in een nieuwe behandeling van de zaak, maar wel een hoopgevende. “Rechters eisen dat alle nieuwe getuigenverklaringen en ander bewijsmateriaal aan de rechtbank worden voorgelegd”, zegt Pleysier. “Lagere rechters weigerden tot nu toe om nieuwe verklaringen in het voordeel van Asia Bibi aan te horen.”
Asia Bibi kwam in de problemen na een woordenwisseling met een collega, die weigerde om een glas water van Asia Bibi aan te nemen: volgens de islamitische collega was het water onrein, omdat het door een christen was aangeraakt. In de woordenwisseling die daarop volgde, zou Asia Bibi volgens de aanklagers gezegd hebben: ‘Mijn Jezus gaf Zijn leven voor mij en redde me van de zonde. Wat heeft jullie profeet voor jullie gedaan?’
Sinds 2010 zit Asia Bibi, moeder van 5 kinderen, gevangen in de dodencel. Ze is er fysiek en mentaal slecht aan toe. De rechtszaak trekt ook een zware wissel op mensen die haar proberen te ondersteunen. “Verschillende advocaten hebben hun handen al van de zaak af moeten trekken”, legt een Pakistaanse advocaat uit. “Sommigen hebben zelfs het land moeten verlaten vanwege deze zaak, omdat ze met de dood werden bedreigd.” Bovendien hebben we de liquidatie meegemaakt van twee politici die het voor Asia Bibi opnamen: gouverneur Salman Taseer en minister Shabaz Bhatti van minderheden.”
Asia Bibi is de eerste Pakistaanse christenvrouw die ter dood werd veroordeeld onder de blasfemiewet. Op dit moment zitten zeker 15 Pakistaanse christenen gevangen op beschuldiging van godslastering. Onder hen is Sawan Masih, Zijn zaak leidde in 2013 tot een massale bestorming van de christelijke wijk Joseph Colony in Lahore, waarbij honderden huizen van christenen werden geplunderd en vernietigd. De blasfemiewet wordt in Pakistan steeds vaker misbruikt in persoonlijke geschillen: wie eenmaal beschuldigd is van godslastering krijgt te maken met geweld en doodsbedreigingen, ook als de rechter de beschuldiging verwerpt. Naast christenen zijn ook moslims daarvan regelmatig het slachtoffer.