Ruim 50 christenen gedood en gewond

0
212
Bij een aanval in Egypte door gewapende mannen op twee bussen en een vrachtwagen zijn vrijdag 26 mensen gedood en 25 anderen zwaar verwond. In de voertuigen zaten Koptische christenen, op weg naar een klooster in het zuiden van het land.

Volgens een woordvierder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de daders nog niet geïdentificeerd. Zij reden in auto’s met dubbele aandrijving. Ooggetuigen zeggen dat gemaskerde mannen de twee bussen en de vrachtwagen tot stoppen dwongen en het vuur openden op een weg die naar het klooster van Sint Samuel leidt in de provincie Minya. Het klooster is het centrum van een op zich omvangrijke christelijke minderheid.

Veiligheidsdiensten maken jacht op de aanvallers en hebben tientallen checkpoints en patrouilles op de woestijnweg georganiseerd. Volgens opperimam Ahmed al-Tayeb van al-Azhar, een duizend jaar oud Islamitisch onderwijscentrum, is de aanval bedoeld om het land de destabiliseren. “Ik roep Egyptenaren op zich te verenigen tegen dit wrede terrorisme”, zei hij in Duitsland, waar hij op bezoek is.

President Abdel Fattah al-Sisi heeft veiligheidsfunctionarissen bijeen geroepen, zegt het staatspersbureau.

Koptische christenen, die ongeveer tien procent van de Egyptische bevolking (van 92 miljoen mensen) uitmaken, zijn al het doelwit van talrijke dodelijke aanvallen geweest in de laatste maanden. Sinds december zijn er zeventig vermoord door bomaanvallen op kerken in Cairo, Alexandrië en Tanta. Die aanvallen werden opgeëist door IS. Of de Islamitische Staat ook verantwoordelijk is voor de aanval van vrijdag is nog niet bekend.