Strijden voor Asia Bib

0
194
“Ik kom naar Europa om mijn steun uit te spreken voor Asia Bibi. Ik heb zelf in Sudan onder dergelijke omstandigheden in de gevangenis gezeten. Ik weet wat Asia doormaakt, zij heeft mijn volle steun en gebed.” Dat heeft de Sudanese Meriam Ibrahim (foto links) afgelopen weekend gezegd tegen Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP – foto rechts), die bij haar in de VS op bezoek is geweest.

Van Dalen heeft enkele uren met Meriam Ibrahim en haar man Daniel Wani doorgebracht, en met hen gesproken over de vervolging van christenen in Sudan en over de betrokkenheid van Meriam bij de wereldwijde godsdienstvrijheid. “Op mijn uitnodiging om naar Europa te komen en haar levensverhaal hier bekender te maken, mede ter bemoediging en versterking van vervolgde christenen, en zeker ook voor Asia Bibi, heeft Meriam volmondig ‘ja’ gezegd”, aldus Van Dalen vanuit de VS.

De Sudanese Meriam Ibrahim werd op 15 mei 2014 veroordeeld tot honderd zweepslagen en de doodstraf, omdat ze de islam, de religie van haar vader, de rug zou hebben toegekeerd. Meriam hield echter vol dat zij reeds haar hele leven het christelijke geloof van haar moeder, die haar had opgevoed, aanhing. Meriam Ibrahim bleek tijdens haar veroordeling zwanger te zijn van haar tweede kind en heeft dat kind in gevangenschap, in ketenen gekooid, ter wereld gebracht. Deze wijze waarop de Sudanese overheid haar behandelde veroorzaakte een golf van verontwaardiging in de gehele wereld. Onder grote internationale druk, ook vanuit het Europees Parlement, werd haar veroordeling teruggedraaid en werd ze op 26 juni 2014 vrijgelaten. Haar eerste poging om het land te verlaten was helaas niet succesvol. Dankzij een sterk staaltje van Europese en Amerikaanse diplomatie en inmenging van het Vaticaan kon Meriam Ibrahim uiteindelijk Sudan verlaten op 24 juli 2014. Ze is via Italië in de VS terechtgekomen. Onder meer om er een Engelstalige studie te kunnen volgen om zo haar toekomst verder vorm te geven.

Godsdienstvrijheid
Het recht op vrijheid van godsdienst kwam door deze ellendige kwestie plots weer boven aan de politieke agenda. Allerlei Europese ministers van Buitenlandse Zaken spraken Sudanese ambassadeurs in hun landen hierop aan en eisten tenminste een menswaardige en vrouwvriendelijke behandeling van Meriam. In het Europees Parlement bepleitten Van Dalen en diverse collega´s hetzelfde, maar bovenal om haar vrijlating en het recht om het land te kunnen verlaten. Gelukkig is Meriam inderdaad vrijgelaten en woont ze nu in relatieve rust in de VS, met haar twee kinderen en haar man. Meriam Ibrahim en haar man gaan zich – op verzoek van Van Dalen – in de toekomst meer inzetten voor de vrijheid van godsdienst wereldwijd.

Europa
Peter van Dalen: “Het is goed dat Meriam Ibrahim naar Europa wil komen. Zij kan ons met haar ervaring adviseren en ondersteunen, hoe mijn collega´s en ik nog meer en beter kunnen opkomen voor de vrijheid van godsdienst. Zij is een symbool van de vervolging van christenen en we hopen dat zij ons kan ondersteunen om op te komen juist voor anderen die nu nog vanwege hun geloof worden vervolgd.”