‘Terugkeer tot Islam van christen onder druk’

0
186
Dat de tot het christendom bekeerde ex-moslim journalist Mohamed Hegazy (34) in Egypte publiekelijk heeft verklaard terug te zijn gekeerd tot de Islam, is volgens gelovigen het resultaat van martelingen en dwang door autoriteiten. Hij deed zijn aankondiging op YouTube. In een naar de mening van critici goed ingestudeerde verklaring, zei hij uit een compleet vrije wil te handelen. “Ik ben niet onder invloed van enige dienst, noch sta ik onder druk van welke aard ook.” Dat meldt christelijk persagentschap BosNewsLife, partner van Uitdaging.

Hij vierde negen jaar lang juridische strijd bij Egyptische rechtbanken om officieel als christen te worden erkend. Vrienden zeggen dat hij meedogenloze vervolging onderging, omdat hij probeerde op zijn identiteitsbewijs de daar aangegeven religie in ‘christen’ te laten veranderen. Hij wilde ook Bishoy Armeya Boulos gaan heten, een nieuwe naam na zijn bekering op 17-jarige leeftijd in 1999. Op de YouTube video noemt hij zich weer Mohamed Hegazy.

Christenen brengen de ontwikkelingen in verband met geconstateerd hardhandig optreden van de overheid tegen christen bekeerlingen en andere minderheden. “Zijn openbare verzoek zijn godsdienstige status te veranderen resulteerde in doodsbedreigingen en dwong zijn gezin ertoe zich schuil te houden”, zegt de organisatie Stem van de Martelaren in Canada.
 
Asiel
Nadat zijn vrouw en twee kinderen zich enkele jaren schuil hadden gehouden, slaagden die er in politiek asiel te krijgen in Duitsland. Hegazy koos ervoor in Egypte te blijven, omdat hij bang was – zeggen christenen – zijn geboorteland niet meer in te komen als hij het verliet. “Zijn eigen ervaring met zich verbergen en voortdurende vervolging door de politie, maakte hem tot een verdediger van de rechten van bekeerlingen tot het christendom. Hij brengt zijn dagen door met documenteren van beschuldigingen tegen Egyptische christenen en pleidooien voor een eerlijke behandeling van hen,“ zegt de organisatie.

Hegazy, die met tussenpozen gevangen zat sinds december 2013, werd veroordeeld tot vijf jaar cel wegens ‘protesteren zonder toestemming’ en ‘belasteren van godsdienst’. Volgens degenen die hem steunen werd hij zowel voor zijn christelijke overtuiging als zijn journalistieke activiteiten gestraft. In juni sprak een rechtbank uit dat hij vrij mocht zijn op borgtocht, maar het duurde nog een maand voordat hij werkelijk uit de cel kwam. Tijdens die beproeving raakte zijn advocaat Karam Ghobrial naar verluidt verstrikt in bureaucratie, terwijl Mohamed blijkbaar naar diverse politiebureaus werd overgebracht, meldt
Release International.

Die organisatie en de Stem van de Martelaren hebben opgeroepen tot gebed voor zijn innerlijke rust en onderstrepen dat God het hart aanziet. Advocaat Karam heeft volgens hen ook een hoge prijs vertaald voor het verdedigen van zijn cliënt.