Tientallen kerkgangers gedood in Egypte

0
184
Minstens 40 mensen zijn gedood toen zondag twee Koptische kerken in Egypte door vrijwel zeker Islamitische milities werden opgeblazen. Talloze mensen raakten gewond. In de stad Tanta vielen tijdens de dienst op Palmzondag 27 doden en 60 gewonden. In Alexandrië vielen 13 doden – onder wie drie politiemensen – en 33 gewonden bij de Sint Markus kathedraal van de kopten. Volgens media heeft een vleugel van IS de verantwoordelijkheid voor de aanvallen opgeëist.

De Koptische paus Tawadros II was in de kerk in Tanta toen de bommen er ontploften. Christenen en hun kerken lijden onder toenemend geweld van Islamitische extremisten. Over een maand wil de rooms katholieke paus Franciscus Egypte bezoeken. Televisiebeelden laten zien wat erin de kerken gebeurde en tonen levenloze en bloedende lichamen. In december kwamen in Egypte 30 mensen om bij een zelfmoordaanslag in een kerk in Cairo. Op 1 april was er een aanslag op een politiebureau in Tanta, waarbij zestien mensen omkwamen en waarvan de verantwoordelijkheid werd opgeëist door de zich Liwa al-Thawra noemende organisatie, die nauwe banden heeft met de Moslim Broederschap en vooral aanslagen op christenen pleegt.

IS voert oorlog tegen “Ongelovigen”
De Koptische minderheid in Egypte is herhaaldelijk doelwit van terreuracties. Hoewel het aanvankelijk onduidelijk was wie achter de acties stond, plaatste IS in februari een video in de sociale media waarin zij de oorlog verklaarden aan christenen. Op het Internet verschenen “doodslijsten” met namen van de christenen.
De orthodoxe Kopten vormen in Egypte de grootste christelijke kerk. Het aantal leden wordt geschat op tien miljoen. Verder zijn er ongeveer 300.000 leden van de Koptische evangelische kerk, 200.000 katholieken en 100.000 leden van de Pinkstergemeente, evenals 40.000 Grieks-orthodoxe gelovigen. Her merendeel van de 92 miljoen inwoners van Egypte is moslim.

De foto toont de paniek in de kerk na de aanslag!