Tsjechië woedend over straf zendeling

0
187
Tsjechië heeft fel het vonnis veroordeeld van een Soedanese rechtbank tegen de zendeling en filmer  Petr Jašek (52). Die werd zondag tot een celstraf 20 jaar veroordeeld en een pastor in het land tot twaalf jaar. Tsjechische autoriteiten zeggen alles te doen om landgenoot Jašek vrij te krijgen. Hij werd in 2015 opgepakt op de omstreden beschuldiging van spionage.

Pastor Hassan Abdel Rahim en de activist Abdel-Moneim Abdel-Mawla werden veroordeeld wegens ‘criminele hulp’ aan Petr Jašek, het geven van valse informatie over het land en het ‘aanzetten tot haat tegen religieuze gemeenschappen’, melden Soedanese media.

De organisatie Release International zei eerder dat Jašek en verscheidene anderen niets anders gedaan hebben dan compassie tonen jegens een student, die ernstig was verbrand tijdens een demonstratie. Jašek hielp met fondsen om zijn ziekenhuis facturen te betalen.

Woordvoerster Michaela Lagronová van het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat inspanning om Jašek uit de gevangenis te krijgen tot de absolute prioriteiten van de regering behoort.

Minister Lubomír Zaorálek van Buitenlandse Zaken reist naar verwachting naar de hoofdstad Khartoum om daar met zijn Soedanese collega te onderhandelen over de vrijlating van de zendeling. Onduidelijk is wat Tsjechië doet voor de andere bij de zaak betrokken christenen.

Petr Jašek zit gevangen sinds december 2015 wegens het maken van een video, waarin volgens hem de vervolging van christenen in het islamitische land wordt getoond, inclusief het bombardement op burgerdoelen in het Nuba berggebied.
Rechter Osama Ahmed Abdallah van de rechtbank in Noord Khartoum veroordeelde naar verluidt de Tsjech voor spionage tegen Soedan en het rapporteren daarover via een Amerikaanse organisatie. De rechter veroordeelde Jašek ook omdat hij militaire objecten zou hebben gefilmd, haat jegens religieuze gemeenschappen en het verspreiden van onjuiste informatie over het land. Ook moet hij $15.500 betalen wegens het overtreden van de Soedanese wetgeving over mensenrechten.

Vorig jaar oktober heeft het Europese Parlement het voorarrest van de Tsjechische christen en hulpverlener veroordeeld in een resolutie over mensenrechten in Soedan. Het parlement drong er bij de Soedanese regering op aan activisten voor die rechten vrij te laten en de vrijheid van Godsdienst te respecteren.

(Bron: Stefan J. Bos, Chief International Correspondent BosNewsLife)