Weer 4 christenen opgepakt in Iran

0
174
Een maand nadat zij zijn opgepakt wegens ‘verspreiding van het christendom’ zitten drie christenen uit Azerbeidzjan nog steeds vast in Iran, in het kader van een brede tegen evangelische gelovigen gerichte campagne van de overheid. Overigens is Amin Khaki uit de Ahvaz gevangenis ontslagen na deel te hebben uitgezeten van zijn veroordeling tot een jaar celstraf.

De drie christenen – Eldar Gurbanov, Yusif Farhadov en Bahram Nasibov – behoren tot een gemeente in Baku, Azerbeidzjan. Ook een Iraanse gelovige werd gevangen genomen. Volgens de organisatie Middle East Concern (MEC) zijn de vier gelovigen opgepakt voor verhoor door de politie, nadat de veiligheidsdienst een verlovingsfeestje verstoorde.

“Oorspronkelijk werden tien mensen gearresteerd, maar de meesten zijn kort daarna weer vrijgelaten. Maar Eldar, Yusif, Bahram en een Iraanse christen zitten nog steeds in de cel. Waar zij precies zijn op dit moment is onduidelijk”, zegt MEC.

Volgens die organisatie hebben de gevangen christenen een of twee keer contact met hun familie gehad, maar kreeg het consulaat van Azerbeidzjan geen toestemming hen te bezoeken.

Eldar Gurbanov, jeugdpastor en zendingsleider, heeft naar verluidt gezegd te geloven in een val te zijn gelopen. Tot nu toe zijn geen beschuldigingen tegen de gevangenen ingebracht, maar de Iraanse autoriteiten spannen vaak strafzaken aan tegen christenen in huiskerken of evangeliserende gelovigen. Familie en vrienden van de gevangenen zijn bezorgd en MEC heeft gebed gevraagd.
Hun arrestatie werpt een schaduw over het positieve nieuws dat Amin Khaki is vrijgelaten.

Khaki werd samen met Hossein Barounzadeh, Mohammad Bahrami, Rahman Bahmani en vier anderen in de stad Shush gevangen genomen tijdens een picknick in maart. Zij kregen allemaal een jaar celstraf wegens het verspreiden van het christelijke geloof in Iran. In hoger beroep werd dat vonnis gehandhaafd, maar de verdachten werden niet meteen gevangen gezet. Vorige maand boden alle vier zich bij de Ahvaz gevangenis aan om de rest van hun straf uit te zitten. Maar Amin is dus nu ontslagen.

Hossein Barounzadeh, Mohammad Bahrami en Rahman Bahmani moeten nog vier maanden zitten. MEC vraagt gebed opdat geen verdere beschuldigingen tegen de vier nu opgepakte mannen worden ingebracht en de ambassade van Azerbeidzjan hen mag zien.