Christie brengt album vol verhalen uit

0
203

“In de eerste lockdown kwam ik net als iedereen thuis te zitten. De contacten die we hadden, werden steeds minder. Ik wilde oog blijven houden voor mensen en hen écht zien. Zo ontstond het idee voor ‘Onze Verhalen’, vertelt zangeres Christie van der Stal. Op 1 december komt haar album ‘Onze Verhalen’ uit. “Deze cd is het resultaat van ontmoetingen met diverse mensen. Hierop staan de liedjes die ik schreef naar aanleiding van hun verhaal.”

In maart 2021 kwam er al een voorproefje uit van het album met de single ‘Onbetaalbaar’. De zangeres uit Bovenkarspel (Noord-Holland) rondde in 2008 haar opleiding aan het conservatorium af en werkt als zangcoach. Ze heeft een eigen lespraktijk. In 2019 kwam haar debuutalbum ‘Ontdekkingstocht’ uit.  De debuutsingle ‘Storm’ leverde toen opvallend veel aandacht in de media op. Het lied gaat over een zwaar auto-ongeluk op de N506 bij Venhuizen waarbij twee doden vielen. Een van de betrokkenen was Christie’s eigen man Jos. “Mensen vertelden hoe het lied hen raakte en hoe het hen ook deed denken aan de stormen in hun eigen levens. Juist door dit soort verhalen zie ik hoe mooi het is om verbinding te kunnen maken met mensen door muziek heen.”

Buitenkant
“Mijn gebed voor dit project ‘Onze  Verhalen’ was of God me wilde leren kijken naar mensen zoals Hij naar mensen kijkt. Ik wilde verder kijken dan een eerste indruk, door de buitenkant heen.” In het cd-boekje staan oude foto’s die passen bij de verhalen die ze hoorde. Ze deelt ook een verlangen. Christie schrijft in het cd-boekje: “Ik hoop dat de liedjes je hart mogen raken en dat je mag ontdekken dat ieder mens een verhaal heeft.”

Kleine wereld
Bij het verschijnen van de single ‘Onbetaalbaar’ was het nog bekend wanneer het album uit zou komen. Door de coronamaatregelen moest ze wachten op het moment dat ze weer met haar band kan repeteren en opnemen. “Maar zonder de lockdown was ‘Onze Verhalen’ er niet geweest”, legt ze uit. “Ik merkte dat mijn wereld zo klein werd toen alles door de coronamaatregelen op slot ging. Mijn focus lag steeds meer op mijn eigen leven. Maar juist in die periode ontstond ook het verlangen om echt oog te blijven houden voor anderen en werd ‘Onze Verhalen’ geboren.” Voor dit nieuwe project ontmoette de singer-songwriter diverse mensen; van een blinde topgolfer tot een ex-gevangene. Ze schreef steeds een lied over hun verhaal.

Scharlaken Koord
“Het lied ‘Onbetaalbaar’ schreef ik toen ik thuiskwam van mijn bezoek aan het werk van het Scharlaken Koord in Amsterdam.” Deze organisatie zet zich al ruim dertig jaar in voor vrouwen op de Amsterdamse wallen die onder dwang in de prostitutie terecht kwamen. Het Scharlaken Koord houdt zich ook bezig met preventie en wil jongeren weerbaarder maken zodat ze beter grenzen aangeven. Het is een christelijke organisatie die gelooft dat er bij Jezus altijd een nieuw begin is en dat het verleden niet de toekomst bepaalt. Christie: “Deze vrouwen in Amsterdam hoorden voortdurend: hoeveel kost je? Ik wil hen in het lied duidelijk maken dat ze onbetaalbaar zijn.”

Geschenk
Christie herinnert zich de bijzondere ontmoetingen die ze onder andere bij het Scharlaken Koord in Amsterdam had. “Dat de mensen die ik ontmoet zo open en kwetsbaar durven zijn en hun verhaal aan mij toevertrouwen, voelt als een eer en een voorrecht en ik wil elk van deze liedjes behandelen als een geschenk waar ik zorgvuldig mee om wil gaan.”

Het album is onder andere verkrijgbaar via haar website: https://christiemusic.nl/