De onbereikten bereiken

0
275

Sommigen worden geroepen om volken te bereiken die volledig afgesneden zijn van de wereld. Daarover gaat de tekenfilm ‘Het verhaal van Jim Elliot’. Hij trok vanuit zijn zendingswerk in Mexico naar Ecuador om daar een lokale Indianenstam de Here Jezus te brengen. Hoe verliep dat?

Deze tekenfilm wordt verteld door een oude Indiaan aan een jong Indiaans meisje. In Arajuno (Ecuador) woont een stam in de hete jungle die bekend stond als heel gevaarlijk. Iedereen die bij hun in de buurt kwam werd meteen gedood. Dat deden ze uit angst voor vreemdelingen.

Voorgeschiedenis
In 1945 studeerde Jim nog op een universiteit in Illinois, maar tegen ieders verwachting in ging hij niet een mooie baan zoeken en een goed leven opbouwen. Hij koos ervoor naar Mexico te gaan naar een zendingspost. Daar leerde hij Spaans en pakte allerlei werk op dat help bij het verspreiden van Gods woord en opbouwen van Zijn werk.

Maar in Mexico zat hij niet op zijn gemak. Zending in Amerika zag hij niet zitten omdat daar iedereen vrij toegang had tot het Evangelie. Ook in Mexico was dat grotendeels zo. Hij zocht naar een land en volken die nog nooit van het Evangelie hadden gehoord omdat het er gewoonweg nog niet beschikbaar was. Die gedachte liet hem niet los.

Zending in Ecuador
Jim zocht contact met dr. Tidmarsh die en zendingspost leidde in Ecuador. Van hem kreeg hij te horen dat ze hulp nodig hadden. Hij vertrok samen met zijn vriend Pete in februari 1952 naar Zuid-Amerika.

Daarna trokken ze de jungle in op weg naar ze zendingspost van dr. Tidmarsh die Shandia werd genoemd. Ze bereiken dat in augustus en ze werden meteen aan het werk gezet. Er moest een airstrip voor het vliegtuig worden gebaand door de jungle, gebouwen moesten worden gerepareerd en ze moesten de lokale taal van de Indianen leren.

Maar dan volgt enorm noodweer en wordt Shandia bijna helemaal verwoest. Alles moest weer opnieuw opgebouwd worden. Daar begonnen dan maar meteen mee.

Op zending
Jaren gaan voorbij en meer en meer vrijwilligers sluiten zich aan. Jim trouwt met Elisabeth, een vrijwilligster, en hij krijgt er vrienden bij die ook trouwen. Zijn vrienden ontdekken dan tijdens een vlucht over de jungle een Indianendorp van de Auca. Een echt onbereikt volk. Ze besluiten contact te maken, maar dat blijkt veel gevaarlijker dan gedacht. Hoe zal dat aflopen …?

Evaluatie
Dit is een dramatische en inspirerende Engelstalige tekenfilm (NL ondertiteld) over het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse zendeling Jim Elliot. Het laat zien dat zendingswerk soms levensgevaar kan zijn, maar toch succesvol.

De film is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, maar ook interessant voor ouderen. Vooral omdat de film eindigt met een korte documentaire. Bij de film zitten extra’s, zoals het Fakkeldragerslied, trailers van andere films en een link naar de studiegids. Deze dvd wordt aangeraden.


Het verhaal van Jim Elliot. Christian History Institute. Uit de serie ‘De fakkeldragers’. Transvision, c.34 min., € 5,99, ISBN: 8718868359070.