Dorcas past landelijke voedselactie voor Oost-Europa aan

0
217

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet wordt de Dorcas Voedselactie in het hele land op het allerlaatste moment aangepast. Deze week zouden in het hele land duizenden vrijwilligers in supermarkten en kerken staan om mee te helpen.

In daarvan biedt Dorcas alternatieve, veilige acties voor vrijwilligers aan; bijvoorbeeld met een online collectebus. Tijdens de Dorcas Voedselactie wordt zoveel mogelijk voedsel ingezameld voor mensen in de marges van de samenleving, met name ouderen in Oost-Europa.

Dorcas noemt de actie van groot belang, want de coronacrisis zorgt namelijk in Oost-Europa voor grote problemen. In Roemenië bijvoorbeeld is het voor de hulporganisatie moeilijk om haar werk te doen. Deze week telde dat land nog een recordaantal sterfgevallen. Door meerdere lockdowns is het voor Dorcas lastiger om eenzame ouderen te bezoeken. Die staan er vaak alleen voor.

Ook vorig jaar moest de actie op het laatste moment worden omgezet. Zo’n 8.000 Nederlandse vrijwilligers zorgden er toen voor dat er voldoende inkomsten waren om lokaal voedsel in te kopen.

Dorcas is een christelijke hulp- en ontwikkelingsorganisatie en werkt in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Ze bestaat ruim veertig jaar en investeert tevens in de zelfredzaamheid van mensen zodat die het open den duur zonder hulp kunnen stellen.

(Foto: Unsplash/Joel Muniz)