Weer overval tijdens kerkdienst, Nigeria onveiliger voor christenen

0
207

Zeker zestig kerkgangers in Nigeria zijn zondag tijdens een kerkdienst overvallen en ontvoerd. Een bende eist losgeld voor hun vrijlating. De Christian Association of Nigeria (CAN) ziet een toenemende onveiligheid voor christenen in het land. 

Een groep bandieten bestormde afgelopen zondag de Emmanuel Baptist Church in Kakau Daji, in de centrale deelstaat Kaduna. Ze schoten een kerkganger dood en ontvoerden naar schatting zestig tot honderd gelovigen. De overheid heeft de aanval bevestigd, maar zwijgt over het aantal ontvoerde mensen.

De kerkgangers konden geen hulp inroepen, omdat het communicatienetwerk in de staat plat lag. “Dit is opnieuw een triest verhaal over hoe de veiligheid hier verslechtert”, zei CAN-voorzitter Joseph Haya tegen Nigeriaanse media. “De overvallers gingen eerst naar de kinderkerk, maar veranderden van gedachten en omsingelden de kerk. Daarop sloegen mensen in paniek op de vlucht.”

Oproep
De overval laat volgens Open Doors zien dat dit soort straffeloosheid een ideale voedingsbodem is voor nog meer spanning en wantrouwen. “Deze ontvoering is een schokkend voorbeeld van de brutaliteit van deze criminelen. De straffeloosheid escaleert en is schijnbaar grenzeloos in Nigeria”, reageert Jo Newhouse, woordvoerder van Open Doors in Sub-Sahara Afrika. “De overheid laat haar onderdanen schromelijk in de steek. De aanhoudende wetteloosheid creëert een ideale voedingsbodem voor extremisme.”

Het aantal moorden en ontvoeringen in Nigeria nam dit jaar explosief toe. Eind september nog kwamen 35 christenen om bij twee aanslagen op kerken in de staat Kaduna. Het West-Afrikaanse land staat op de negende plaats van de ranglijst Christenvervolging. Van de ruim 206 miljoen inwoners is bijna de helft christen. Vorig jaar zijn ruim 3530 christenen vermoord. In de eerste helft van dit jaar zijn bijna 6000 Nigerianen om het leven gebracht, onder wie opnieuw veel christenen.

Foto: kerkgebouwtje in de deelstaat Kaduna.