Gods werk in Afrika

0
325

Velen denken dat God zelden mensen op wonderlijke wijze roept. Het zou slechts bijzondere mensen overkomen en dan zou God Zich overduidelijk openbaren. Maar in de regel zou Hij alleen mensen roepen via andere gelovigen. De animatiefilm ‘Het verhaal van Samuël Morris’ laat iets anders zien. Waarover gaat het?

In de Bijbel lijkt de focus te liggen op Gods volk, de vrome afstammelingen van Adam, Noach en Abraham. Maar zelfs onder hen was het steeds nodig hen tot berouw op te roepen om terug te keren tot een levenswandel die passend was voor Zijn volk.

Maar van oudsher blijkt dat steeds ‘buitenstaanders’ toetraden tot Gods volk. Voorbeelden hiervan zijn de legeroverste van Aram, Naäman (2 K 5:15), en de inwoners van Ninevéh (Jona 3:10). Maar vooral door het verlossingswerk van de Here Jezus hebben ‘buitenstaanders’ geen belemmering meer om niet vrij toe te treden en zo deel te krijgen aan (de nalatenschap van) Gods volk.

De manier waarop zulke ‘buitenstaanders’ toetraden is verschillend. Er zouden voorbeelden van mensen zijn die zelf naar God op zoek gingen, terwijl anderen door Hem werden opgezocht. Hoewel meestal gedacht wordt dat het initiatief om God te zoeken in de regel bij de mens ligt is dat volgens de Bijbel onwaar. De regel zou juist zijn dat het altijd God is Die als Eerste iemand opzoekt, omdat geen mens uit zichzelf naar God vraagt (Ps 14:2-3; 53:2 (3); Spr 1:29).

God roept Kaboo
Het verhaal begint ergens in Liberia, een land aan de westkust van Afrika. Het jaar is 1883. In de Kru-stam leeft een jongen met de naam Kaboo. De zoon van hun koning. Hij wilde graag zijn vader opvolgen als koning. Maar er kwam een tijd van misoogsten, waardoor oorlog uitbrak tussen de Liberiaanse stammen. De sterkste stam eisten het bezit over de schaarse voeding van de andere stammen.

Kaboo wordt door een vijandige stam gevangengenomen. Van zijn vader wordt geëist dat ze een lange tijd steeds een groot deel van het voedsel brengen. Alleen zo zou zijn zoon en de andere gevangenen vrijgelaten worden. Maar na een lange tijd van gevangenschap en marteling heeft de Kru-stam alles gebracht wat ze hadden, maar toch worden de gevangenen, waaronder Kaboo, niet vrijgelaten. Sterker, besloten wordt om juist Kaboo, de zoon van de koning, te doden! Hoe zou dat aflopen …?

Evaluatie
Dit is een spannende en inspirerende Engelstalige tekenfilm (NL ondertiteld) over het waargebeurde verhaal van Kaboo alias Samuel Morris (1873-1893). Hoe hij christen werd en aanzette tot zending naar Afrika. Het laat zien hoe een geïnspireerd gelovige velen kan helpen God te dienen.

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, maar ook interessant voor volwassenen. Vooral ook omdat de film eindigt met de historische feiten van dit verhaal. Bij de film zitten extra’s, zoals het Fakkeldragerslied en trailers van andere films. Deze dvd wordt aangeraden.


Het verhaal van Samuel Morris. Christian History Institute. Uit de serie ‘De fakkeldragers’. Transvision, Harderwijk, c.32 min., € 5,99, ISBN: 8718868359056.