Hoe kinderlijke liefde kan helen

0
212

Onderwijs aan kinderen wordt vaak opgevat als simpel en onbelangrijk. De op ware gebeurtenissen geïnspireerde film ‘A beautiful day in the neighborhood’ gaat over het populaire Tv-programma van Mr. Rodgers. Daarin leert hij kinderen positieve manieren om met hun gevoelens om te gaan. Maar dit heeft ook levensveranderend effect op journalist Lloyd Vogel die een artikel over hem moet schrijven. Welk effect?

Heel wat mensen hebben te kampen met negatieve emoties waarover amper wordt gesproken. Het zijn sterke emoties die voortkomen uit ernstige gebeurtenissen in het verleden die over langere tijd niet gecorrigeerd worden. Dat geeft scheuring en/of verwijdering in gezinnen, families, etc. Pas als mensen met deze emoties leren omgaan en de naaste ook leren zien vanuit een andere kant, kan er verandering ten goede komen.

Wie onderzoekt wie?
Deze film begint bij een programma van Mr.Rodgers (Tom Hanks). Hij laat de kijkers kennismaken met zijn nieuwe vriend, Lloyd Vogel (Matthew Rhys), die net (1998) een nationale schrijversprijs had ontvangen als onderzoeksjournalist voor het blad Esquire. Mr.Rodgers had de meeste van zijn artikelen gelezen en was ervan overtuigd dat hij de juiste man was om over hem een artikel te schrijven, terwijl Lloyd dat toen nog niet wist.

Familieproblemen
Lloyd is dan op de bruiloft van zijn zus, waar ook zijn vader, Jerry (Chris Cooper), is. Hij is erg kwaad op Jerry, want toen zijn moeder, jaren geleden, op haar sterfbed lag liet zijn vader haar in de steek en hield het met andere vrouwen. Toen zijn vader hem aansprak over zijn moeder werd het een vechtpartij.

Zijn vader blijft daarna pogingen doen contact met hem te leggen, maar Lloyd wil dat niet. Dan blijkt opeens zijn vader al enige tijd ernstig ziek en niet lang meer te leven heeft. Toch volhardt Lloyd in zijn stugge houding tegen zijn vader.

Mr. Rodgers
De baas van Lloyd bij Esquire geeft hem de opdracht om een artikel te schrijven over Mr. Rodgers. Lloyd wil dat niet, want hij vindt dit geen belangrijk persoon. Een artikel schrijven over een presentator van een kinder Tv-programma? Dat ziet hij niet zitten.

Toch wordt hij ertoe gedwongen. Hij gaat naar de Tv-studio in Pittsburgh en heeft zijn eerste interview met ‘Mr. Rodgers’. Al gauw blijkt dat dit een heel vriendelijk, geïnteresseerd en oprecht persoon te zijn. Lloyd worstelt om hem te plaatsen, maar begint na te denken over zijn woorden en geeft eraan toe. Daardoor komt er verandering in zijn leven …

Evaluatie
Dit is een bijzondere, meeslepende en leerzame dramafilm over het helen van gebroken familierelaties door mensen anders tegen dingen te laten aankijken. Door de waarde van het leven te overdenken. Prioriteiten te veranderen. Dit alles blijkt het gevolg van een man die Zijn woord in de praktijk (bidden en doen) brengt. Deze film wordt aangeraden.


A beautiful day in the neighborhood. We could all use a little kindness. 2019, Sony Pictures Home Entertainment BV, Hilversum. Distributie: Brandaan, 104 min., € 14,99, ISBN: 8712609634662.