Jubilee Campaign in de bres voor Pakistaanse Shagufta Kiran

0
170

Jubilee Campaign heeft de verdidiging op zich genomen van de Pakistaanse Shagufta Kiran, moeder van vier kinderen, die wordt beschuldigd van godslastering. Ze werd vorig jaar zomer op hardhandige wijze werd gearresteerd. Ze zou via WhatsApp een bericht met godslasterlijke inhoud gedeeld hebben.

Na haar arrestatie werd Shagufta Kiran vier dagen lang door de politie ondervraagd, waarna ze naar de Adyala-gevangenis in Rawalpindi werd overgebracht. In Pakistan is het gebruikelijk dat ook de familieleden van een aangeklaagde door fundamentalistische moslims worden aangevallen. Het gezin van Shagufta Kiran zit daarom momenteel ondergedoken en zal wellicht nooit meer naar huis en bezittingen kunnen terugkeren.

Jubilee Campaign besloot de verdediging van Shagufta op zich te nemen. In samenwerking met partnerorganisatie Voice For Justice werd een ‘adequaat advocatenkantoor’ aangetrokken. “We zouden echter ook meer willen doen”, aldus Jubilee Campaign. “Niet alleen Shagufta Kiran heeft ons gebed en steun hard nodig; haar echtgenoot en kinderen worden zeker net zo hard geraakt door de situatie.”

In 2016 raakte Jubilee Campaign betrokken bij een andere zaak in Pakistan, die van het echtpaar Shafqat Emmanuel en Shagufta Kausar, dat voor blasfemie ter dood was veroordeeld. “We merkten al snel dat er aan de verdediging van het echtpaar in de rechtbank veel schortte”, aldus de organisatie.

Expertise
“Het komt in Pakistan voor dat bij lokale partners onvoldoende aandacht is voor de slachtoffers van de blasfemiewetten. Ook is bij de advocaten die zorg dragen voor de verdediging, vaak onvoldoende expertise in huis om het gevecht in de rechtbank te winnen. Gelukkig lukte het ons om in goed overleg met de organisatie die toen verantwoordelijk was voor de aansturing en financiering van de advocaten, de verdediging van Shafqat en Shagufta over te nemen.” Het echtpaar kon uiteindelijk veilig het land verlaten.