Bekladding kantoor Schreeuw om Leven is ‘zorgelijk signaal’

0
128

Het pand van prolife-organisatie is woensdagnacht 6 juli beklad. Op ramen en muren van de benedenverdieping stonden de leuzen ‘Baas in eigen buik’, ‘My body, my choice’ en de boodschap ‘sterf’ te lezen. Schreeuw om Leven doet aangifte bij de politie.

Ook was de omcirkelde A aangebracht, die staat voor Antifa, een internationale beweging die fascisme wil bestrijden. Deze links-extremistische beweging was van de partij bij de demonstratie voor het recht op abortus op De Dam, op 7 mei van dit jaar, herkenbaar aan het anarchistensymbool, zwarte kleding en zwarte sjaals en doeken voor het gezicht. De Correspondent wees er in 2018 op dat Antifa geweld niet schuwt.

Hoewel Antia de actie niet heeft opgeëist zegt Arthur Alderliesten, directeur van Schreeuw om Leven: “Het onherkenbaar maken en de manier van uiten van Antifa is tegengesteld aan de houding en communicatie van Schreeuw om Leven en de bredere christelijke prolife-beweging in Nederland. Wij willen niet onherkenbaar en onpersoonlijk, maar met open vizier het gesprek voeren. Op grond van overtuiging, dialoog, argumentatie. Niet middels vandalisme, bedreiging en nooit, maar dan ook nooit met harde hand.”

Hij ziet de bekladding met mogelijke bedreiging (‘Sterf’) als een signaal dat de toon verhardt. Tot nog toe waren dat Amerikaanse taferelen. Een van de rechters van het Amerikaanse hooggerechtshof , Brett Kavanaugh, werd het doelwit van een moordaanslag die de FBI kon voorkomen. De verdachte gaf als reden voor de plannen van een moordaanslag de standpunten van Kavanaugh inzake abortus en wapens. Beide argumenten worden steeds vaker door met name de anarchistische en feministische voorstanders van abortus naar voren gebracht als redenen om ook de prolife-beweging in Nederland hard aan te pakken.

Alderliesten: “De verhardende toon en agressieve uitingen vormen de reden dat wij dit zorgwekkende signaal willen afgeven. Het weerhoudt Schreeuw om Leven echter niet om verder te gaan met het opkomen voor ongeboren menselijk leven en goed te doen aan vrouwen die vragen om hulp rond abortus.”