Politici christelijke partijen opmerkelijk stil in Roe vs. Wade

0
131

Terwijl politici in de links-liberale hoek heftig reageerden op het besluit van het Amerikaanse hooggerechtshof om abortuswetgeving aan de staten over te laten, was het bij hun collega’s in de christelijke partijen opmerkelijk stil.

Hugo Bos van anti-abortuscampagne Stirezo deed een Twitter- en Facebookrondje langs politici van christelijke partijen. Maar ‘tegengif’ tegen de dramatische, ‘voorspelbare reacties’ van linkse prominenten vond hij niet echt. Van de ChristenUnie vond hij er geen een. “Het lijkt wel alsof de ChristenUnie intern afgesproken heeft niets over het vonnis te zeggen.” Waarbij hij wel aantekent dat minister Carola Schouten al jaren niet meer twittert.

Bij de SGP oogst hij echter amper méér. Alleen Eerste-Kamerlid Diederik van Dijk, directeur van de Nederlandse Patiëntenvereniging, reageert op de nietigverklaring van Roe vs. Wade. Hij hoopt dat het Amerikaanse vonnis een stap op weg is naar de bescherming van ál het leven. Ook CDA-minister Wopke Hoekstra reageert, maar die schaart zich op dit punt bij de linkerflank in de Kamer.

Ideale wereld
Bos vraagt zich af of de stilte van de Nederlande christelijke politici (‘oorverdovend’ en ‘vreemd’) een bewuste keuze is. Hij vermoedt dat die past in ‘een langere trend van steeds minder verzet tegen abortus’. Een bevestiging ziet hij in de jongerenclub PerspectieF van de CU, die principiële oppositie tegen abortus uit het politiek programma haalt. Voorzitster Bina Chirino zei eerder dat wat haar betreft in een ideale wereld het recht op abortus bestaat.

Er wáren wel tegengeluiden. Die kwamen uit de rechtse hoek van Forum voor Democratie en JA21. Pepijn van Houwelingen (FvD) twitterde bijvoorbeeld over ‘walgelijke abortuspropaganda’ bij het NOS Journaal.

Foto: Pixabay/Mirosław Iskra