‘Voor mij is zingen drie keer bidden’

0
454

Rineke de Wit laat zich niet in een hokje stoppen. De zangeres, bekend van de vocal groep Filae waarin ze met haar zussen zingt, heeft met ‘Ode’ haar eerste solo-cd uitgebracht. Rineke brengt hiermee een ode aan de muziek, aan de vele musici die aan deze cd hebben meegewerkt maar vooral aan God.

Rineke komt uit een muzikaal gezin. Zij is de oudste van vijf kinderen: drie zussen en één broer. “Wij kibbelden altijd”, lacht ze. ‘We vochten om wie achter de piano mocht zitten. Maar ook al liep één van ons boos weg, als er eenmaal muziek werd gemaakt kwam ze toch weer terug om mee te zingen. Onze moeder heeft ons al heel jong geleerd om meerstemmig te zingen.” Muziek speelde sowieso een belangrijke rol in het gezin. “Ik kom uit een behoudende familie. James Last was al heftig. We luisterden vooral naar geestelijke muziek. Ik leerde hobo spelen en later ging ik muziek studeren, mijn ouders stimuleerden mij ook daarin. Pas toen kwam ik in aanraking met klassieke muziek. Daarvoor had ik bijvoorbeeld nog nooit naar de Matthëus Passion van Bach geluisterd. Nu vind ik dat de allermooiste muziek. Maar dan vooral om te zingen. Ik kan eerlijk gezegd niet drie uur rustig naar deze muziek luisteren. Daarvoor ben ik teveel zangeres, de muziek nodigt mij uit om mee te doen.”

Het klassieke label STH gaf Rineke de mogelijkheid om een solo-album te maken. “Ik was bij hen opgevallen tijdens een project. Ik had nog nooit aan een solo-cd gedacht joh. Het was een geweldige kans. Maar liefst 37 musici hebben hieraan meegedaan. Ik kreeg bovendien de ruimte om in overleg zelf de liederen uit te zoeken. Het zijn allemaal liederen die persoonlijk veel voor mij hebben betekend in de afgelopen jaren. Klassiek, met een knipoog naar gospel. Heel divers, ik laat me niet in een hokje stoppen. Ja, mensen worden verrast. Ook tijdens een optreden.”

Eén van de liederen die op haar cd ‘Ode’ staat is: ‘Stil, mijn ziel, wees stil’. “Dit nummer staat ook in Opwekking en toen ik het voor het eerste hoorde, raakte het me echt. Ik zat in de auto en ik brak. Ik vind heel veel troost in dit nummer. Drie jaar geleden had ik een moeilijke tijd rond mijn echtscheiding. In dit nummer zegt God tegen mij dat Hij mij ziet en mij omarmt.”

Voor Rineke is muziek heel belangrijk voor haar geloof in God. “Zingen is drie keer bidden.
Als je zingt of muziek maakt word je onderdeel van een groter geheel. Bovendien schept de muziek ruimte die door God wordt gevuld. Als ik zing, kan ik God heel dichtbij voelen. Weet je, toen ik in die moeilijke periode zat ging ik eigenlijk niet meer naar de kerk. Maar ik had nog wel een christelijk koor en voor mij was dat mijn lijntje naar boven. God heeft mij gelukkig altijd vastgehouden. Je bent een parel in Gods hand. Hoe zwart die parel ook is van alle viezigheid. Hij houdt je vast. Hij kent je. Hij zegt ‘ja’ tegen jou. Dat is de kern van psalm 139. Voor mij een heel belangrijke psalm.”

Met ‘Ode’ wil Rineke een statement maken. “Onze missie, dus ook die van mijn zussen, is om te laten zien dat je er mag zijn. Wellicht is dit speciaal voor vrouwen, maar we zien dat veel vrouwen zich verstoppen. Terwijl we er in Gods ogen mogen zijn. Onze identiteit ligt in Christus. Tijdens de concerten hebben we een heel gemêleerd publiek. Naast dat mensen geraakt worden door de woorden en de muziek, hoop ik dat dit statement overkomt.”

Nu haar eerste solo-cd uit is, richt Rineke zich weer op Filae. “In het najaar gaan we onze derde cd opnemen. Daar komt ook een eigen nummer van mij op te staan dat ik schreef in die moeilijke periode. Hoe gaaf is dat. Psalm 139 zal de rode draad zijn van deze cd. Wat ik nog wel eens heel leuk zou vinden is om op Opwekking te staan. Ik ben nieuwsgierig naar hoe God alles leidt.”

Tekst: Jacco Stijkel