Andere hoofdredacteur bij KN gezocht

0
193
Het Katholiek Nieuwsblad (KN), een weekblad, zoekt een nieuwe hoofdredacteur. Hij moet Henk Rijkers (59) in die functie vervangen. Die vertrekt per 1 februari, na 20 jaar aan het blad verbonden te zijn geweest, sinds 2013 als hoofdredacteur.

Het blad wil een beetje een andere redactionele koers gaan varen, zegt de voorzitter van het bestuur, Huub Vromen. Rijkers is door-en-door katholiek, heeft nogal wat kritiek op paus Franciscus en wijkt lichtelijk van de traditionele katholieke leer af. Het bestuur wil de toon van het blad aanpassen en daarin paste Rijkers kennelijk niet meer.

Rooms katholiek zijn blijft wel de kern van het geloof dat het weekblad wil uitdragen, maar met meer respect voor andere opvattingen, zeker binnen de christenheid. Volgens Vroomen is onder Rijkers mogelijk de toon wat te negatief geworden. “We willen graag verbindend zijn”, zegt hij. “Zonder anderen te veroordelen.”

Ook jongeren en gezinnen wil het blad aan zich proberen te binden. Het heeft nu ongeveer 7000 betalende abonnees en 200.000 (niet betalende) bezoekers op de website. Het Katholiek Nieuwsblad werd in 1983 opgericht, maar heeft met vergrijzing en daardoor dalende oplagecijfers te maken. Rijkers was sinds 2013 hoofdredacteur van het KN.