Arie Boomsma: ‘EO zat vol regeltjes’

0
179
Zijn tijd bij de EO, waar hij onder meer de door velen omstreden programmaserie ’40 dagen zonder seks’ maakte, was voor Arie Boomsma de moeilijkste als het om geloof gaat. De zoon van ds. Pieter Boomsma (ooit directeur van Youth for Christ en voorzitter van de gereformeerde synode) zegt dat in een interview in damesblad Margriet.

Arie Boomsma werd naar zijn zeggen bij de EO zo veel geconfronteerd met ‘discussie, claims en regeltjes’ dat hij het lastig vond vast te houden aan ‘het mooie van het geloof’. De daarna naar de KRO vertrokken sportfanaat (‘sport is een essentieel deel van mijn leven’), die een fitnessbedrijf in Amsterdam heeft, werkte ook bij commerciële omroepen, was fotomodel en is intensief met zijn overigens royaal met tatoes versierde lichaam bezig. Hij schreef ook het boek ‘Beweeg’, na een eerdere roman over een prediker die massa’s trekt en affaires met tal van vrouwen heeft. De 42-jarige presentator kent, na eerdere relaties, sinds twee jaar Romy van 24, met wie hij onlangs trouwde en de dochter Bobby Jo heeft.

Toen hij weg ging bij de EO lag hij min of meer het geloof overhoop. “Lange tijd wilde ik in interviews niet meer over religie praten. Nu is het geloof weer levend voor me en is de behoefte om me erover uit te spreken ook terug.”
In de kern is geloof waardevol, vindt hij. Zijn vrouw gelooft overigens niets en daar heeft hij geen probleem mee, zegt hij, mits er maar wederzijds respect is. “Ze gaat af en toe mee naar de kerk, maar dat betekent niet echt iets voor haar.”
Hij wil zijn dochter later ook wel meenemen, maar die mag ook naar de synagoge en moskee. “Omdat ik het naar Bobby Jo niet eerlijk vind haar alleen te laten zien welk geloof ik heb aangenomen. Ik vind het christendom een hoopvolle religie en hecht daar waarde aan, maar vind die openheid naar andersdenkenden belangrijk.”

De enige Bijbelse opdracht is volgens hem de wereld met liefde tegemoet te treden. Maar volgens hem doen ook veel christenen dat niet. “Voor mij is geloof een leidraad, met al mijn vragen en twijfels. Er zijn genoeg dagen dat ik denk: waarom houd ik eigenlijk hieraan vast? Maar meestal vind ik het aannemelijker dat er een god aan het begin van de evolutie staat. Een eventuele oerknal sluit God voor mij niet uit. God en evolutie bestaan naast elkaar.”