Ds. Cees Snoei overleden

0
180
Op 85-jarige leeftijd is zaterdag emeritus predikant ds. Cees Snoei overleden. Hij behoorde tot de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland. Ooit was hij predikant-directeur van de IZB (Inwendige Zendings Bond) en stond hij min of meer aan de wieg van de Evangelische Alliantie.  Zending en evangelisatie stonden eigenlijk centraal in zijn leven.

Foto RD, Anton Dommerholt

Cornelis Snoei, in 1932 in Ouderkerk aan den IJssel geboren, studeerde theologie in Utrecht, werd predikant te Langerak en daarna in Reeuwijk (1968).
Predikant-directeur van de IZB is hij in 1973 geworden en in 1984 – na kort de gemeente in Noordhorn-Niezijl-Saaksum te hebben gediend – predikant voor toerustingswerk in dienst van zowel Gereformeerde Zendingsbond (GZB) als IZB. Van de GZB was hij van zijn emeritaat in 1988 tot 1994 algemeen secretaris. Daarna werd hij nog lid van de gemeenteraad in Scherpenzeel voor de RPF, tot 2000. Aan het pastoraat in Aalst droeg hij nog bij van 2004 tot 2006.
Vandaag wordt Ds. Snoei in Leusden begraven.

Over zending en evangelisatie zei hij eens in het Reformatorisch Dagblad: „Als je het zelf wilt doen, komt er niets van terecht. Het is het werk van Christus.” Als student geografie kwam hij tot bekering en daarna ging hij theologie studeren. ‘Ik zal u vissers der mensen maken’ was zijn lievelingstekst en richtsnoer voor zijn leven. Binnen de IZB hielp hij mee aan de oprichting van stichting ‘Evangelie & Moslims.’

Bij de GZB werkte hij onder meer samen met Wycliffe Bijbelvertalers en de hulverleningsorganisatie ZOA. En talrijke andere organisaties in vooral Oost-Europa en het Midden-Oosten. Hij had het vaak over de eenheid in Christus, zag over kerkmuren heen en voelde zich van harte een met iedereen die Hem belijdt.

Na de dood van zijn eerste vrouw, met wie hij drie kinderen had, trouwde hij opnieuw.