Elie Wiesel zou wereld hebben bedrogen

0
241
Dat heel weinigen de begrafenis bezochten van de beroemde en ook in christelijke kringen bekende auteur Elie Wiesel, die zei overlevende van de Nazi concentratiekampen te zijn, begrijpt Miklós Grüner wel. ”Ze hebben Wiesel snel begraven opdat journalisten niet konden zien dat hij geen tatoeage uit Auschwitz en Birkenau had”, zegt Grüner (89).

Foto: Elie wiesel, inzet Slomó Köves (midden) en Elie Wiesel (links) in Hongarije in 2009.

Zelf overleefde hij de beruchte kampen Auschwitz en Buchenwald gedurende de Tweede Wereldoorlog. Hij zei al tijdens diens leven dat Wiesel de identiteit en het manuscript heeft gestolen van de Hongaarse Jood Lázár Wiesel. “Lázár redde mijn leven. Maar Elie Wiesel was een bedrieger die nooit in concentratiekamp is geweest”, vertelde hij aan christelijk nieuwsagentschap BosNewsLife, partner van Uitdaging. Grüner sprak in Budapest op weg naar Australië, waar zijn boek ‘Stolen Identity, A-7713’ wordt uitgegeven over Wiesel, die stierf op 87-jarige leeftijd.

Het boek is de vrucht van decennia lang onderzoek naar Wiesels rol in de Holocaust. Grüner geeft de voorkeur aan het woord  “Shoah” als hij de liquidatie van zes miljoen joden en anderen door de Nazi’s ongewensten omschrijft.  “Het woord Holocaust werd verzonnen door mensen als Wiesel, maar betekent in feite zelf-vernietiging. Maar we kunnen beter het Hebreeuwse woord Shoah gebruiken.”

In 1986 kreeg Elie Wiesel de Nobel prijs. “Een Zweedse krant regelde voor mij dat ik in het Grand Hotel in Stockholm hem zou ontmoeten. Ik dacht daar mijn oude vriend tegen te komen. In plaats daarvan was het Elie Wiesel, een zwaar geparfumeerde man, die ik nooit eerder had gezien.”

Vreemd
Wiesel weigerde ook zijn tatoeage uit het kamp te laten zien, zegt Grüner. “Dat was heel vreemd. Die toont de identiteit van een ware overlevende. Maar deze man sprak niet eens Hongaars, maar alleen Engels, met een Frans accent. Het was een even gespannen als korte ontmoeting.”

BosNewsLife zag foto’s en filmmateriaal, waarop een man met korte mouwen staat die op Elie Wiesel lijkt, zonder de gevreesde tatoeage. Grüner liet een BosNewsLife verslaggever ook een afbeelding zien, waarvan hij zei dat het de onderarn van zijn vriend Lazar Wiesel was, met de tatoeage A-7713.
 
Wiesel hield tot het einde van zijn leven vol dat hij dat nummer op zijn arm droeg. “Ik hoef daar niet aan te worden herinnerd, ik denk elke dag aan het verleden”, vertelde hij eens tegen Amerikaanse studenten die hem vroegen dat stempel te laten zien. “Ik heb het nog steeds op mijn arm: A 7713. Wij waren destijds nummers, zonder namen, zonder identiteit”

Volgens Grüner heeft Elie Wiesel het publiek misleid door zich voor te doen als Grüners vriend Lázár Wiesel, die werd geboren in 1913 in Marmaros, Hongarije.  De voornamen Elie en Lázár zijn gelijk in het Hebreeuws: Eleazar. Grüner zegt dat Hongaarse autoriteiten kunnen bewijzen dat Elie Wiesel geen Hongaar was.  “Zijn naam komt nergens voor op de lijsten van Nazikampen.”  Maar hij verloor een vijf jaar durend gevecht om meer informatie. “De Hongaarse regering weigert  samenwerking omdat zij niet wenst toe te geven dat een hoge onderscheiding van de staat is gegeven aan een bedrieger. “Ik beschuldig de Hongaarse leiding ervan de wereld te hebben bedrogen.”

Rabbi
De bekende Hongaarse rabbijn Slomó Köves heeft Grüner in het openbaar beschuldigd van geschiedvervalsing. De rabbijn zei tegen BosNewsLife: “Hoe kun je iemands identiteit stelen. Wiesel ontving de Nobel Prijs voor zijn boeken, niet voor wie hij was en waar hij is geboren.” Volgens hem neemt ook het Europese Hof voor de Mensenrechten hem niet serieus, maar hij wil zijn strijd voortzetten tegen wat hij ziet als de leugens van Elie Wiesel. “Ik heb mijn vader beloofd dat ik de wereld zou vertellen wat er gebeurd is tijdens de Shoah. Het is belangrijk dat volgende generaties dat weten.” Volgens hem eindigde zijn leven in 1944, toen het ouderlijke huis in Nyíregyháza werd verwoest, het gezin bijna werd uitgeroeid en honderd duizenden Joden werden gedood. “Hongaren popelden om de overvolle dodentreinen te sluiten. Zij namen onze bezittingen in en sloten een wagon af met 93 mensen opeen gepakt erin.”

Vergast
Zijn moeder en jongere broer warden in Auschwitz meteen vergast, zijn vader werd gedood rond Yom Kippoer omdat hij niet langer kon werken. Als 15-jarige raakte hij bevriend met Lázár Wiesel, die hem beschermde, terwijl hij dodelijk zwaar werk moest doen.