Franklin Graham breekt met Republikeinen

0
173
Evangelist Franklin Graham heeft het helemaal gehad met de Republikeinse Partij. Het congres, waarin zij de meerderheid heeft, stelde geld beschikbaar voor de organisatie Planned Parenthood, die onder meer abortussen regelt. Graham vergeleek dat met wat de Nazi’s deden.

Hij zei eerder niet in enige politieke partij te geloven, maar zijn afstand nemen van de Republikeinse opvattingen heeft kennelijk te maken met ‘rechtse’ woede en de sterke interesse die vele ontevreden evangelicals hebben getoond voor mensen als Donald Trump.
Graham, leider van de Billy Graham Evangelistic Association, heeft zelf publiekelijk ingestemd met sommige van Trump’s soms omstreden opvattingen, zoals dat moslims uit de VS moeten worden geweerd, wat door de meeste evangelische leiders werd veroordeeld.
 
Subsidie
De Federale regering heeft $ 528 miljoen toegekend aan Planned Parenthood, ongeveer 40% van het jaarbudget van die organisatie, primair bestemd voor medische hulp aan Amerikaanse minima. Aan de conservatieve kant van het politieke spectrum in de VS is lang gestreden tegen het geven van belastinggeld aan Planned Parenthood en – nadat anti-abortus activisten eerder dit jaar met geheime camera opgenomen video’s toonden, bereikte die tegenstand  het kookpunt.  De tegenstanders hadden verwacht dat, met een Republikeinse meerderheid in zowel congres als senaat de subsidie voor 2016 niet meer zou worden gegeven.

Graham is uit de Republikeinse partij gestapt en noemt zichzelf onafhankelijk. “Ik heb niet de hoop dat de Republikeinse Partij, de Democratische Partij of de Tea Party doet wat het best is voor Amerika”, meldde hij maandag op facebook. Hij zegt zich geen zorgen te maken over vragen naar aanleiding van zijn vergelijking van Planned Parenthood met het Nazi-regime. “Als ik zie en hoor hoe nonchalent Planned Parenthood praat over het verkopen van delen van geaborteerde foetussen, met volslagen minachting voor het menselijke leven, doet dat denken aan Joseph Mengele en de concentratiekampen”, schreef hij.
 
Gebedsmeetings
Billy Graham (98) kreeg in de loop der jaren spijt van zijn betrokkenheid bij politiek, die naar hij zei de aandacht afleidde van zijn evangelisatie.  Maar zijn zoon aarzelt niet zij mening over de politiek te geven en in het bijzonder electorale hete hangijzers. Volgens sommige kerkelijke leiders is zijn klacht over de Republikeinse Partij ook een manier om de aandacht te vestigen op de gebedsbijeenkomsten die hij volgend jaar wil houden in alle staten van de VS. In januari begint hij daarmee in Iowa. De bijeenkomsten,  zegt Graham, hebben tot doel ‘christenen uit te dagen hun geloof thuis, in het openbaar en in het stemhokje uit te leven’. Als er meer evangelische kiezers zijn, kan dat het verschil maken bij nationale en lokale verkiezingen, zegt hij. Ook Republikeinse kandidaten hebben dat beweerd.