Directe oorzaak was een razendsnel op allerlei evangelische websites en via social media verspreide foto van de ceremonie in de Sint Nektarioskerk rond de toetreding van hem, zijn vrouw Kathy en twee van zijn twaalf kinderen tot de denominatie, wereldwijd de tweede christelijke in omvang. Op de foto is te zien dat hij knielt voor een priester, die hem zalft met olie als teken van de Heilige Geest. Evangelische christenen zien het als zijn ‘zonde’ dat hij zich tot de Oosterse Orthodoxie bekeerde, vol rituelen, iconen en mystiek.
‘Aardige man’
Ongeveer 150 stations schrapten volgens sommige media de Bijbel Antwoordman uit hun programmering, zodat Hanegraaff er nu nog ruim zestig over heeft. The Truth Network, beheerder van zes stations, en Bott Radio Network stopten met de uit Charlotte komende uitzendingen. Vooral dat Bott dat deed, die meer dan 100 stations beheert, doet het aantal luisteraars slinken, want er werden 51 miljoen luisteraars in 15 landen mee bereikt. De leider ervan, Richard Bott II, is baptist en trok 25 jaar met Hanegraaff op. “Een aardige man, maar wij willen Bijbels onderwijs aan onze luisteraars bieden”, zegt hij.
Sommige evangelikalen gaan zover dat zij in Hanegraaff, die ook ongeveer 25 boeken schreef, geen christen meer zien. Zij hebben er vooral bezwaar tegen dat in de Oosterse kerk allerlei heiligen of Maria als Middelaren tussen God en mensen worden aanbeden en, zoals in de katholieke kerk, aan relieken kracht wordt toegeschreven. Dat hij de Bijbel de rug heeft toegekeerd, zoals wordt gesuggereerd, vindt Hanegraaff, die als Hendrik op 3-jarige leeftijd naar Canada kwam, zelf onzin. Maar zijn tegenstanders zeggen op sociale media dat hij zijn Bijbelse geloof heeft ingeruild voor Grieks Orthodoxe traditie. “Ik ben verdrietig omdat iemand wiens onderwijs ik jarenlang vertrouwde zichzelf nu plaatst in het kamp van degenen die bidden tot doden”, schreef een van hen.
Kanker
Vorige maand kreeg Hanegraaff te horen dat hij een agressieve vorm van kanker heeft, waarvoor hij nu chemokuren ondergaat. “Mijn leven is in Gods hand”, reageert hij. “Of Hij het nu wegneemt of mij deze mooie bediening nog twintig jaar geeft.”
Behalve auteur en radiomaker, leidt hij ook het Christian Research Institute, dat onder meer de Bijbel Antwoordman uitzendt. Hij nam de taken over van Walter Martin, die in 1989 stierf. Met zijn ouders verhuisde hij ooit van Canada naar Michigan in de USA. Zijn vader, oorspronkelijk technicus, volgde een theologische opleiding en werd pastor van een gereformeerde kerk in de VS. Hank Hanegraaff was lang een exponent van de evangelische beweging, maar werd daarin teleurgesteld toen hij steeds meer megakerken met pastors met sterallures zag opkomen. Hij constateerde dat pastors ondernemers werden en noemde die ‘pastorpreneurs’ en schreef er boeken over, waarvan de royalty’s trouwens naar het CRI gaan. “Voorheen kwam men naar de tafel des Heeren uit liefde voor de Heer, tegenwoordig vooral uit liefde voor wat er op ligt”, zei hij.