Esther Noordermeer heeft met ‘Stevige kost, werkboek voor Bijbelstudie’ haar der de boek uitgebracht. bieden voor hen die meer willen dan alleen maar melk. Ze wil ons dieper na laten denken over stevige onderwerpen, zoals echtscheiding, Grieks tegenover Hebreeuws denken, het millennium en wel of geen opname. Wat dreef haar om dit boek over deze onderwerpen te schrijven? Is er een tekort aan vast voedsel?
Klik hier om de recensie te lezen!
Op een mooie zomeravond vertelt Esther Noordermeer op het erf van haar boerderij over haar nieuwe boek ‘Stevige kost’. Noordermeer runt in het dagelijks leven samen met haar man een melkveehouderij en daarnaast spreekt en schrijft ze over diverse onderwerpen. Ze is bekend van haar eerdere boeken ‘De Hemelse voedselbank’ (2011) en ‘Vrij van de Wet?’ (2013). Vooral haar eerste boek kon (en kan nog steeds) op veel belangstelling rekenen. Nu heeft ze een werkboek voor Bijbelstudie over lastige onderwerpen geschreven.
Vast voedsel
Noordermeer wil graag met haar boek verdieping bieden aan gelovigen. “Wat we in kerken horen is dat Jezus Christus ons verlost van zonden en dat we ons moeten bekeren, maar op een gegeven moment weet je dat toch wel? Het evangelie bevat toch veel meer dan dat? We hebben meer nodig dan alleen maar melk, we moeten vast voedsel nuttigen. We moeten met elkaar in gesprek gaan, geen discussies om de ander te overtuigen van ons gelijk, maar luisteren naar wat we van de ander kunnen leren. Dit kan over heel veel onderwerpen gaan en met ‘Stevige kost’ wil ik een kleine aanzet geven. Het bevat namelijk tien inleidingen over een thema gevolgd door vragen om met elkaar hierover in gesprek te gaan, of om er zelf verder over na te denken. Wat ik heel graag wil bereiken is dat dogma’s open gegooid worden. Veel mensen klampen zich vast aan verschillende leerstellingen.
Wordt zo’n leerstelling onderuit gehaald, dan stort hun geloof in. Daarom moeten we loskomen van wat ons is aangeleerd, de Bijbel leren lezen met een open mind om zo te kunnen ontdekken hoe God het oorspronkelijk heeft bedoeld. Daarbij is het belangrijk om naar meningen van anderen te leren luisteren zonder de ander zwart te maken als die wat anders denkt. Mijn doelstelling is dat we op een respectvolle manier met elkaar in gesprek gaan. ”
Schrijven gaat niet vanzelf
Hoe is dit boek tot stand gekomen? “Voor de radio geef ik maandelijks een meditatie van tien minuten. Deze meditaties heb ik geschreven met het idee om ze eens te bundelen en als boek uit te geven. Dat is dus gebeurd. Het is het eerste deel, als ik over een jaar weer een stuk of tien meditaties heb die geschikt zijn om uit te geven dan zou deel twee kunnen volgen. Bij mij gaat het schrijven overigens niet vanzelf. Dat geldt voor deze meditaties, maar ook voor mijn eerdere boeken. Er ging jaren studie vooraf aan de boeken en elke meditatie vergt maanden voorbereiding. Onderwerpen broeien lang voordat ik tot geschreven tekst kom. Ik lees en herlees betreffende Bijbelgedeelten. Moeizaam komt er een boek tot stand, hoewel je dat niet zou zeggen als je het leest: ik hoor dat mijn boeken vlot weglezen. Spreken gaat mij eigenlijk makkelijker af dan schrijven, meestal is het zo dat schrijvers ook lezingen gaan geven, ik zou me echter een schrijvende spreekster willen noemen.”
Honger naar de Bijbel
Noordermeer gaat verder: “In dit boek staan voor veel mensen eyeopeners, dit waren ook eens mijn eyeopeners in mijn zoektocht naar de boodschap van de Bijbel. Ik ben namelijk jong tot geloof gekomen en had een honger naar de Bijbel. Ik was niet geïnteresseerd in wat kerkvaders te vertellen hadden, of wat er in de loop van de eeuwen door de kerk bedacht is, maar ik wilde echt weten wat God ons wil vertellen in de Bijbel. Ik was niet op zoek naar hoe mijn voorouders God zagen, maar ik was op zoek naar wie God werkelijk is. En die honger was heel moeilijk te stillen, omdat het aanbod vooral melk was…”